ua en ru

Євросоюз попередньо погодив нову програму допомоги Греції

Комітет з економіки та фінансів зони євро погодив нову програму фінансування Греції, що дає країні більше часу на вирішення боргової кризи. Про це пише Reuters, посилаючись на джерело, близьке до комітету.
Другий раунд допомоги Греції, покликаний замінити програму фінансування в обсязі 110 млрд євро, запущену в травні 2010 р., буде дійсний до середини 2014 р., що дасть Греції додаткову фінансову підтримку і ще один рік на вирішення боргових проблем.
Відзначимо, європейська єдина валюта оновила місячний максимум по відношенню до долара, піднявшись до позначки 1,45 дол. після виходу новин про узгодження нового плану. Новини додали інвесторам упевненості в тому, що дефолт Греції за борги обсягом 330 млрд євро не відбудеться цього року.
Однак новий план поки не вселяє стовідсоткову впевненість. Відповідно до джерела, близького до комітету, такі деталі, як точний розмір обсягу фінансування, а також скільки саме коштів надійде з боку кожного учасника угоди, повинні бути пророблені до зустрічі міністрів фінансів єврозони 20 червня.
Новий план передбачає участь приватних інвесторів, однак їх кількість буде обмежена, додало джерело.
Нагадаємо, Євросоюз, Європейський Центробанк і Міжнародний валютний фонд (МВФ), що зробили першу фінансову підтримку Греції, останні кілька тижнів разом з грецькими властями активно розробляють план скорочення бюджетного дефіциту країни, після того як Греції не вдалося виконати бюджетні орієнтири на 2010 р. Згідно з новим планом, Греція буде отримувати необхідне фінансування за умови, що не буде займати на ринку в 2011 і 2012 рр. Початковий план передбачав, що Афінам вдасться отримати 27 млрд євро на ринках в 2012 р., і 38 млрд євро - в 2013 р.
Вчора повідомлялося, що Греція погодила на 2011 р. бюджетні заходи на 6,4 млрд євро.