ua en ru

Євросоюз не робить ніяких реальних кроків для реалізації проекту Nabucco, - Н.Назарбаєв

Євросоюз не робить ніяких реальних кроків для реалізації проекту Nabucco, який дозволить постачати природний газ з країн каспійського регіону до Європи. Про це 18 липня в Астані заявив Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв на спільній прес-конференції з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, передає Deutsche Welle з посиланням на російські агентства.
При цьому Казахстан ніколи не був проти цього проекту, підкреслив Н.Назарбаєв. «Щоб Казахстан брав участь в Nabucco, по крайній мірі, потрібні дві речі: або прокласти газопровід по дну Каспію через Кавказ на Чорне море або в далі, або на нашому березі Каспійського моря побудувати завод зі зріджування газу. Ні з того, ні з іншого питання нічого не робиться, окрім розмов», - сказав Президент Казахстану.
Критику Назарбаєва поділяють у ряді європейських столиць, а також в Єврокомісії. Так, минулого тижня комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер зажадав від учасників консорціуму до кінця поточного року представити детальний план будівництва газопроводу.
Проект газопроводу Nabucco передбачає постачання газу з країн каспійського регіону до Європи в обхід Росії. Бюджет будівництва 3300-кілометрового газопроводу оцінюється в 7,9 млрд євро. Учасники консорціуму - німецька компанія RWE, австрійська OMV, турецька Botas, румунська Transgaz, болгарська Bulgargaz і угорська MOL. В якості джерел газу для трубопроводу розглядаються Азербайджан, Туркменістан і Іран.