ua en ru

Єврорада із зовнішньої політики рекомендує ЄС ввести санкції проти суддів і прокурорів у справі Тимошенко, - Немиря

Європейська рада з питань зовнішньої політики опублікувала доповідь "Україна після вердикту Юлії Тимошенко", в якій керівництву ЄС рекомендується введення санкцій проти суддів і прокурорів, причетних до справи Юлії Тимошенко. Про це в ході прес-конференції заявив екс-віце-прем'єр, заступник голови партії "Батьківщина" Григорій Немиря, передає кореспондент РБК-Україна.
"Днями з'явилася перша розширена публікація одного з найбільш авторитетних європейських центрів політичного аналізу, який називається Європейська рада з питань зовнішньої політики. Рада опублікувала доповідь під назвою "Україна після вердикту Юлії Тимошенко". У цій доповіді вперше рекомендується в разгорнутому вигляді на 12 сторінках керівництву Європейського Союзу алгоритм, спосіб, мета і послідовність введення санкцій, зокрема, проти суддів, прокурорів, спостерігача Генеральної прокуратури, які стоять за цим судовим рішенням", - зазначив Немиря.

Рада також рекомендує керівництву ЄС запровадити санкції і проти суддів Конституційного суду України, які ухвалили рішення про скасування політичної реформи 2004 року та повернення України до Конституції 1996 року.

За його словами, в цій доповіді обґрунтовується необхідність збільшення контактів з громадянським суспільством в Україні і опозицією і дій, які доведуть, що відносини з керівництвом України в тому вигляді, в якому вони існували до цих пір, надалі є неможливими.
Крім того, за його словами, опозиція робить все можливе для того, щоб процес прискореної процедури розгляду в Євросуді з прав людини завершився вчасно для того, щоб українська влада мала час для його виконання.
"Вона (влада) повинна його виконати, оскільки Україна є членом Ради Європи... Рішення Європейського суду з прав людини є обов'язковим, і своєчасне його виконання означає забезпечення права Юлії Тимошенко та інших лідерів опозиції на участь у політичному процесі, що включає і участь у наступних парламентських виборах", - підкреслив Немиря.
11 жовтня Тимошенко визнали винною в перевищенні службових повноважень при укладенні газових контрактів з Росією в 2009 році, а також в нанесенні державі багатомільйонних збитків, і засудили до семи років ув'язнення і до сплати штрафу у розмірі 1,5 млрд гривень (близько 189 млн доларів).
Тимошенко залишається в слідчому ізоляторі з початку серпня, коли суд змінив для неї запобіжний захід з підписки про невиїзд на утримання під вартою.
Арешт Тимошенко і ухвалений нею вирок різко погіршили відносини України з США і Європейським союзом, які назвали переслідування колишнього прем'єра політично мотивованим і закликали звільнити її.