ua en ru

Європол підрахував прибуток контрабандистів за перевезення біженців

Європол підрахував прибуток контрабандистів за перевезення біженців Фото: глава Європолу Роб Уейнрайт

За оцінками організації, в 2015 злочинні синдикати заробили на біженців від 3 до 6 млрд доларів

Злочинні синдикати в 2015 році заробили на біженців від 3 до 6 млрд доларів. Про це заявив глава Поліцейської служби Європейського союзу (Європол) Роб Вейнрайт, пише The Independent.

На думку організації, бізнес по доставці біженців в Європу по прибутковості може конкурувати тільки з торгівлею наркотиками. Експерти Європолу опитали близько 1500 дісталися до Європи біженців. Виявилося, що 90% з них платили контрабандистам за доставку в Європу.

"Ми знаємо, що в середньому кожен мігрант платить від 3 до 6 тис. доларів посередникам з кримінального світу за свою поїздку. Таким чином, зробивши прості математичні дії, ви отримаєте, що їх обіг в 2015 році склав від 3 від 6 млрд доларів. Це великі цифри. Злочинні мережі зробили мільярди доларів протягом одного року тільки в Європі", - зазначив глава Європолу.

За словами Уейнрайт, мережі злочинних організацій, які заробляють на біженців, розкинулися від Північної Африки до Скандинавії, в цьому кримінальному бізнесі зайняті десятки тисяч людей. Тільки в минулому році Європол виявив майже 11 тис. підозрюваних у причетності до незаконного підприємництва у сфері міграції.

Нагадаємо, вибухове зростання потоку мігрантів до Європи в 2015 році стався через загострення низки збройних конфліктів, в першу чергу в Сирії. У грудні 2015 року влада Німеччини офіційно підтвердили, що з початку року в країні зареєстровано понад 1 млн прибулих біженців.