ua en ru

Європейський стабфонд повинен мати в своєму розпорядженні як мінімум 1 трлн євро, - голова ОЕСР

Європейський стабілізаційний механізм повинен володіти коштами не менше 1 трлн євро для захисту інших європейських боржників, вважає генеральний секретар Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) Анхель Гурріа.

"Греція була першим і найбільш терміновим кроком. Але залишилося ще дуже багато не зробленого. Потрібно створити захисний брандмауер для інших європейських боржників. І ця стіна повинна бути високою, товстою, загалом достатньою, щоб відлякати спекулянтів і щоб її не перевіряти в дії. Я вже говорив, що це повинен бути фонд як мінімум в 1 трлн євро. Його потрібно створювати якомога швидше. Потім є питання рекапіталізації банків, і тут постає питання грошей. Не можна ж насправді очікувати, що ЄЦБ буде весь час стояти напоготові з трильйоном євро і замінювати нормальний міжбанківський ринок. І звичайно, залишається питання про те, як поєднати бюджетну економію і економічне зростання, як розподілити витрати економії і при цьому зменшити безробіття. Загалом державним діячам нудьгувати не доведеться", - зазначив Гурріа в інтерв'ю Bloomberg TV.

Нагадаємо, влада ЄС домовилася про запуск Європейського стабілізаційного механізму (ESM) у липні 2012 р. Поки ж його роль виконує тимчасовий фонд EFSF. Передбачувані ресурси ESM складуть 500 млрд євро.