ua en ru

Європейським банкам буде складно виконати вимоги "Базель III", при цьому збільшуючи обсяги кредитування реальної економіки, - аналітики

Європейські банки в терміновому порядку зміцнюють рахунки. Їм потрібно привести капітал у відповідність з вимогами "третього Базеля", і часу залишається все менше. Вже в наступному році фінансовий сектор зіткнеться з суворою реальністю нового фінансового регулювання, попереджають аналітики.

Якщо б нормативи "Базель III" були введені в минулому році, то 27 з 158 європейських банків не змогли б їм відповідати. Такий невтішний висновок зробила Європейська банківська організація, проаналізувавши баланси найбільших фінустанов за 2011 р. Щоб дотягти до нових критеріїв, банкам потрібно було б наростити капітал майже на півтрильйона євро. А обсяг ліквідних активів - на 2 трлн євро, повідомляє телеканал "Росія 24".

"На жаль, регулюючі органи в Європі змушують банки збільшувати свій капітал і скорочувати кількість позикових грошей. Це не найбільш правильна стратегія в поточних умовах. Адже банкам дуже важко виконувати цю вимогу і одночасно збільшувати обсяг кредитування реальної економіки", - вважає керуючий директор Templeton Asset Management Марк Мобіус.

Банки намагаються підправити баланс, ліквідуючи збиткові підрозділи і звільняючи персонал.

"У багатьох європейських країнах процес зниження обсягу позикового капіталу і поліпшення структури балансу відбувався дуже стрімко. Але після ін'єкцій від ЄЦБ його швидкість сповільнилася. І тепер поліпшення стану капіталу європейських банків більше не є основною загрозою для економічного зростання в зоні євро", - відзначає Джейкоб Кьєркегорд, старший науковий співробітник Інституту світової економіки імені Пітерсона.

"Базель III" є глобальною системою стандарту достатності банківського капіталу, стрес-тестування і ризиків ринкової ліквідності, узгодженою членами Базельського комітету з банківського нагляду в 2010-2011 рр.