ua en ru

Європейські фондові індекси продовжують знижуватися на 0,8-1,9% на тлі виступу голови ФРС

Європейські фондові індекси продовжують знижуватися на тлі виступу глави Федерального резерву США Бена Бернанке. Відкривши сесію в "червоній зоні", біржові індикатори Старого Світу продовжують опускатися на тлі стурбованості інвесторів перспективами розвитку як американської, так і європейської економік.
У ході виступу Бернанке повідомив, що посткризове відновлення економіки США йде набагато більш повільними темпами, ніж очікувалося. При цьому ФРС США відмовилася оголосити про негайний старт третього раунду програми кількісного пом'якшення, на що сподівалися інвестори.
Негативним чином на настрої інвесторів позначилися і опубліковані раніше в США макроекономічні дані. До початку торгової сесії в Нью-Йорку Міністерство торгівлі США повідомило, що, за переглянутими даними, ВВП США в II кварталі 2011 р. в порівнянні з попереднім кварталом виріс на 1,0% в перерахунку на річні темпи (annual rate). Аналітики очікували, що ВВП США в II кварталі 2011 р. виросте на 1,1%.
До побоювань другого витка рецесії в американській економіці додаються страхи інвесторів, пов'язані з долею єдиної європейської валюти - євро. Останнім часом, незважаючи на всі запевнення європейських лідерів (насамперед керівників Франції і Німеччини), все частіше звучать думки, що євро чекає неминучий крах (раніше на цьому тижні таку позицію висловив, наприклад, колишній глава Федеральної резервної системи США Алан Грінспен). Появі подібних песимістичних настроїв щодо майбутнього євро, зокрема, сприяє невиразна політика європейських країн перед обличчям боргової кризи, що вибухнула.
До закриття європейських фондових торгів залишилося трохи більше години. Станом на 17:49 за київським часом британський індекс FTSE 100 знизився на 42,63 пункту (-0,83%) - до 5088,47 пункту, німецький DAX - на 88,71 пункту (-1,59%) - до 5495,43 пункту, швейцарський індекс SMI - на 98,87 пункту (-1,87%) - до 5199,31 пункту, французький CAC 40 - на 58,73 пункту (-1,88%) - до 3060,27 пункту.