ua en ru

Європейські чиновники спростовують досягнення договореностей про збільшення обсягу ESFS до 2 трлн євро

Угода про збільшення обсягу Європейського фонду фінансової стабільності EFSF ще не досягнута, повідомив сьогодні джерело в Євросоюзі, спростувавши ту, що з'явилася напередодні в британській пресі інформацію про те, що лідери Франції і Німеччини домовилися збільшити фактичний обсяг EFSF в п'ять разів - до 2 трлн євро. Як передає Reuters, коментуючи публікацію, європейський представник відзначив: "Це не так, угоди немає. Було б наївно вважати, що шляхом нехитрих розрахунків можна збільшити поточний обсяг EFSF на рівні 440 млрд євро до цифри в 2 трлн євро. Все не так просто".
Напередодні британські ЗМІ із засланням на представників європейських дипломатичних кругів повідомили, що Франція і Німеччина досягли угоди про збільшення обсягу EFSF до 2 трлн євро в рамках "комплексної програми" розв'язання боргової кризи в єврозоні, яка може бути обнародувана на майбутньому саміті 23 жовтня 2011 р. Згідно інформації в британській пресі, йдеться про двох варіантах збільшення фактичного обсягу фонду при наділі EFSF додатковими повноваженнями - за рахунок перетворення EFSF на "страховика" (тобто EFSF зможе збирати премії за страхування облігацій проблемних стан) або в "банк" (EFSF зможе залучати додаткові позикові засоби на ринку).
Чутки про те, що обсяг EFSF може бути розширений, з'явилися на тлі наростаючої напруженості в єврозоні, якою сприяли, у тому числі недавні коментарі експертів міжнародного рейтингового агентства Moody's про те, що прогноз по рейтингу Франції на вищому рівні Ааа може бути переглянутий у бік пониження - з "стабільного" до "негативного" протягом трьох місяців. На цьому фоні бажання лідерів Франції і Німеччині розвіяти побоювання ринків напередодні саміту "великої двадцятки" в Каннах на початку листопада 2011 р. сповна закономірно.
Публікація в британській пресі зробила значний вплив на фондові ринки, викликавши упевнене зростання котирувань. Так, на тлі цих новин американський біржовий індикатор Dow Jones Industrial Average вийшов в "плюс", завершивши сесію зростанням на 1,6%.
Напередодні федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила, що європейські лідери зможуть виробити "робочий план" по Греції на майбутньому саміті 23 жовтня. Нагадаємо, що лідери єврозони зустрінуться пізніше на цьому тижні, аби обговорити деталі програми допомоги Греції на тлі боргової кризи, що вибухнула. При цьому Меркель виступила проти надання фінансового важеля фонду.