ua en ru

В Європі узгодили спільні дії щодо збереження ядерної угоди з Іраном

В Європі узгодили спільні дії щодо збереження ядерної угоди з Іраном Фото: Федеріка Могеріні (European External Action Service)

Сторони обговорили практичні економічні заходи для підтримки угоди

Євросоюз, Велика Британія, Франція і Німеччина узгодили спільні дії для збереження угоди щодо іранської ядерної програми. Про це заявила представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні за підсумками переговорів з міністром закордонних справ Ірану Джавадом Заріфом, передає Reuters.

Водночас, зі слів Могеріні, на зустрічі не узгоджувалися юридичні гарантії збереження Спільного всеосяжного плану дій щодо іранської ядерної програми.

Вона пояснила, що сторони обговорили тільки практичні економічні заходи щодо підтримки угоди, але є домовленість розпочати роботу з цього питання на рівні експертів для напрацювання практичних рішень.

"Я не можу говорити про правові або економічні гарантії, але можу говорити про серйозну, рішучу, безпосередню роботу з європейської сторони", - сказала Могеріні.

З її слів, головна мета на сьогодні – врятувати іранську ядерну угоду і "всі її аспекти".

Могеріні пояснила, що йдеться про пошук рішення для збереження експорту нафти Ірану і співпраці в банківському секторі.

Вона підкреслила, що європейські країни-учасниці шістки міжнародних посередників дотримуються єдиної позиції щодо ядерної угоди з Тегераном.

Нагадаємо, раніше Іран заявив, що має намір в ультимативній формі вимагати від європейських учасників гарантій збереження ядерної угоди після виходу США з угоди.