ua en ru

В Європі за останні дев'ять місяців затримали щонайменше п'ять хакерів з Росії, - AP

В Європі за останні дев'ять місяців затримали щонайменше п'ять хакерів з Росії, - AP Фото: хакери (Pixabey)

Арешти проходять на тлі розслідування про можливе втручання РФ у президентські вибори в США

В Європі за запитом Сполучених Штатів Америки (США) за останні дев'ять місяців затримали щонайменше п'ять ймовірних російських хакерів, передає Associated Press.

Зазначено, що росіянина Євгена Нікуліна заарештували в Празі в жовтні 2016 року. Офіційно його звинувачують у причетності до хакерських атак на сервери соціальних мереж і файлообмінників.

Російського хакера Станіслава Лісова затримали в січні в аеропорту Барселони. Його підозрюють у розробці вірусу, який вражає банківські комп'ютерні системи.

Крім того, в Барселоні в квітні за запитом США заарештували Петра Левашова. Згідно зі звинуваченням прокурорів, він керував мережею з десятків тисяч заражених вірусами комп'ютерів, які використовували кіберзлочинці. Левашов всі звинувачення заперечує. Якщо його визнають винним, то в США йому загрожує тюремний термін довжиною понад п'ятдесят років.

Також на початку липня в Латвії заарештували Юрія Мартишева і вже екстрадували в США. Влада підозрює його в електронному шахрайстві, а також заподіянні шкоди комп'ютерним системам. За даними спецслужб США, Малишев вів свою діяльність з 2006 року.

Зазначено, що на днях суд в Каліфорнії пред'явив росіянину Олександру Виннику звинувачення у відмиванні 4 млрд доларів. Винника затримали в Греції за запитом США. За версією слідства, росіянин причетний до злому однієї з найбільших біткоіни-бірж і нібито використовував особисті дані користувачів, а також допомагав злочинним угрупованням відмивати гроші. Американські правоохоронці відзначили, що звинувачення Виннику було пред'явлено ще в 2011 році.

Арешти проходять на тлі американського розслідування про можливе втручання Росії в президентські вибори.

Нагадаємо, раніше директор ЦРУ Майк Помпео заявив, що РФ втручалася у вибори США не тільки під час виборчої кампанії Дональда Трампа, а й при правлінні Барака Обами.