ua en ru

В Європі щорічно відбуваються 128 тисяч самогубств, - ВООЗ

В Європі щорічно відбуваються 128 тисяч самогубств, - ВООЗ Фото: самогубство

ВООЗ називає депресію однією з основних причин самогубств

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявляє, що в Європейському регіоні щорічно відбуваються 128 тисяч самогубств. Про це повідомляється в звіті організації.

За даними ВООЗ, депресія є другим за поширеністю фактором, який призводить до непрацездатності або втрати здоров'я, і головною причиною 128 тисяч самогубств, які відбуваються в Європейському регіоні ВООЗ щорічно.

Загалом, за даними організації, кількість людей з депресивними розладами в Європі становить 40 млн осіб. При цьому, показники поширеності цих розладів на рівні країн коливаються в діапазоні від 3,8% до 6,3% від загальної чисельності населення.

"Незважаючи на те, що депресію можна лікувати, принаймні 75% людей, які страждають глибокою депресією, не отримують адекватної допомоги. Проте недостатньо просто розширити масштаби надання послуг, що не менш важливо працювати над підвищенням обізнаності людей щодо цієї проблеми, поліпшенням її розуміння і зниженням рівня стигми, - говорить директор Європейського регіонального бюро ВООЗ д-р Жужана Якаб.

Депресія призводить до суїцидів, які є другою (після ДТП) причиною смертності серед людей у віці 15-29 років. У країнах з низьким і середнім рівнем доходу в Регіоні показники самогубств є найвищими. Незважаючи на те, що депресія вдвічі більше поширена серед жінок, ніж серед чоловіків, останні є більш схильними до суїциду: у 2015 році чоловіків серед самогубців в Європі вчетверо більше в країнах з середнім і низьким рівнем доходів.

Нагадаємо, ВООЗ назвала депресію головною причиною поганого стану здоров'я та інвалідності в усьому світі.