ua en ru

У Європарламенті ініціюють персональні санкції щодо Путіна через Савченко

У Європарламенті ініціюють персональні санкції щодо Путіна через Савченко Фото: Володимир Путін може отримати персональні санкції ЄС

А також ще проти 28 осіб, причетних до історії з українкою

Група депутатів Європейського парламенту закликала верховного представника ЄС із закордонних справ Федеріку Моґеріні запровадити персональні санкції проти глави РФ Володимира Путіна і ще 28 осіб через незаконне, за їхніми словами, поводження в Росії з українкою Надією Савченко. Про це повідомляє Радіо Свобода.

У листі, який підписали 57 євродепутатів, перелічено російських посадовців і діячів підтримуваних Росією сепаратистів у частині сходу України, яких автори листа вважають відповідальними за політичне рішення викрасти Савченко, за перевезення її на територію РФ, незаконне утримування під вартою і фабрикацію звинувачень проти неї.

Серед цих осіб - директор ФСБ Росії Олександр Бортников, голова комітету з закордонних справ Держдуми РФ Олексій Пушков, один із ватажків проросійських сепаратистів у частині Луганської області Ігор Плотницький, а також російські слідчі, прокурори й судді, які вели справу Савченко, та інші особи, яких євродепутати вважають винними у фабрикуванні свідчень проти українки, кривосвідченні перед судом про те, що ці сфабриковані дані придатні як докази, і в затягуванні тримання Савченко під вартою, що триває вже 20 місяців.

Як мовиться у листі, персональні санкції проти Путіна й інших перелічених осіб мають стосуватися заборони на видачу їм віз до країн Євросоюзу, а також замороження їхніх можливих активів у країнах ЄС і конфіскація всього їхнього майна на території країн Європейського союзу.

Як заявляв 7 березня євродепутат від Литви Пятрас Ауштрявічус, такий санкційний список має бути створено у ЄС як аналог "списку Магнітського" - такого ж переліку, що існує в ЄС і США, російських посадовців, на яких накладено санкції через причетність до смерті у СІЗО російського юриста Сергія Магнітського.

Нагадаємо, 9 березня суд у Донецьку Ростовської області РФ має відновити розгляд справи проти української громадянки. На попередньому засіданні 3 березня Савченко мала виступати із заключним словом, але суддя несподівано зупинив засідання і переніс його на 9 березня. У відповідь українка заявила, що відмовляється від прийому рідини на додачу до голодування, яке вона оголосила 18 грудня, і переходить на сухе голодування.