ua en ru

Європарламент може запустити санкційний процес проти Угорщини

Європарламент може запустити санкційний процес проти Угорщини Фото: Європарламент (European Union 2015 - European Parliament)

Євродепутат вважає, що угорський народ позбавляють основних прав, доступних на решті території Євросоюзу

У Європарламенті закликали депутатів розпочати процес щодо Угорщини, щоб визначити, чи існує реальна небезпека серйозного порушення цією країною основних цінностей Євросоюзу. Про це повідомляється на сайті Європарламенту.

В ЄП зазначають, що ця процедура може призвести до санкцій щодо Угорщини, у тому числі й тимчасового позбавлення голосу в Раді ЄС.

Представляючи відповідний проект доповідач комітету Європарламенту Джудіт Саргентіні підкреслила, що угорський народ більше не може розраховувати на основні права, які на решті території Європи є звичними.

"В Європі ми поважаємо людську гідність, свободу, демократію, рівність, верховенство права та прав людини. На жаль, угорці не можуть бути впевнені, що їх уряд буде чесним і справедливим", - заявила Саргентіні.

Доповідач зазначила, що в ЄС повинні "заступитися за угорський народ, права якого були порушені".

Зазначається, що кілька депутатів Європарламенту погодилися з оцінкою Саргентіні ситуації з демократією в Угорщині, та деякі розкритикували нападки на уряд, що "широко підтримується угорським населенням".

Комітет з громадянських свобод проголосує за проект пропозиції в червні, після чого звіт буде поставлений на голосування в парламенті у вересні.

Нагадаємо, в організації з безпеки і співробітництва в Європі розкритикували вибори в Угорщині через брак справедливої конкуренції для опозиційних партій.

Також в ОБСЄ заявили, що політичним дебатам перешкоджали "ксенофобська риторика, упередженість ЗМІ та непрозоре фінансування кампанії".