ua en ru

Єврокомісія повідомила, коли ЄС скасує перехід на літній і зимовий час

Єврокомісія повідомила, коли ЄС скасує перехід на літній і зимовий час Фото: Європарламент повідомив коли ЄС скасує перехід на літній і зимовий час (twitter.com/EU_Commission)

Комісія надає країнам-членам можливість вирішити, по якому часу вони хочуть жити - зимовому чи літньому

Європейська комісія у середу, 12 вересня, представила план відмови ЄС від сезонного переведення годинників. Комісія пропонує країнам ЄС назавжди відмовитися від зміни часу в 2019 році, зазначається на сайті ЄК.

На сайті ЄК повідомляється, що сезонне переведення годинників буде скасовано у всьому Європейському Союзі. Також комісія надає країнам-членам можливість вирішити, по якому часу вони хочуть жити - зимовому чи літньому.

Єврокомісія хоче, щоб сусідні країни приймали рішення скоординовано, щоб забезпечити належне функціонування внутрішнього ринку та уникнути ситуації, при якій деякі держави-члени вирішать зберегти переклад годин, а інші відмовляться від цієї практики.

Щоб забезпечити плавний перехід, Єврокомісія дає державам-членам час до квітня 2019 - до цієї дати вони повинні визначитися, вони планують користуватися зимовим або літнім часом .

Останній обов'язковий перехід на літній час в Європейському Союзі відбудеться в неділю, 31 березня 2019 року. Після цього держави-члени, які захочуть назавжди повернутися до зимового часу, зможуть зробити це в останній раз в неділю 27 жовтня 2019 року.

Після цієї дати в Євросоюзі сезонне переведення годинників буде скасовано. Пропозицію Європейської комісії повинні узгодити Європарламент і Рада ЄС.

Нагадаємо, раніше в Європейському союзі проводили онлайн-голосування, щоб припинити переводити стрілки годинників на зимовий і літній час.

Додамо, в Україні триває переведення годинників на літній і зимовий час. Так, на літній час в останній раз українці переводили стрілки годинника в останню неділю березня, тобто 23 числа. В 3:00 стрілки годинника перевели на 1 годину вперед.