ua en ru

Європарламент закликав Росію звільнити Савченко

Європарламент закликав Росію звільнити Савченко Фото: Надія Савченко

Євродепутати звернулися до лідерів Франції та Німеччини підняти питання звільнення Савченко на зустрічі контактної групи

Європейський парламент сьогодні, 30 квітня, прийняв резолюцію, в якій закликає Росію звільнити українську льотчика, народного депутата України Надію Савченко, передає ЄС-плюс.

"За" проголосували більшість депутатів, голосування проводилося шляхом підняття рук.

"(Європарламент, - ред.) закликає до негайного і безумовного звільнення Наді Савченко; засуджує Російську Федерацію за незаконне викрадення і утримання у в'язниці майже рік і розслідування відносно Надії Савченко", - написано в резолюції.

Європарламент зажадав від російської влади виконувати свої міжнародні зобов'язання в рамках мінських угод, і висловив переконаність у тому, що у Росії немає законних підстав або юрисдикції для того, щоб зробити відносно Савченко такі дії, як затримання і розслідування.

"(Європарламент, - ред.) вважає, що зміст Савченко як военнопленной у в'язниці в Росії є порушенням Женевської конвенції, підкреслює, що відповідальні за її незаконне утримання в Росії можуть зіткнутися з міжнародними санкціями або юридичними процесами за свої дії", - написано в резолюції.

Європарламент нагадав про крихкому стані здоров'я Савченко і закликав російську владу допустити до неї міжнародних лікарів для огляду.

Європарламент також закликав Президента Франції та канцлера Німеччини, а також міністрів закордонних справ цих країн, підняти питання звільнення Савченка на наступних зустрічах контактної групи по реалізації Мінських угод і закликали Верховного представника ЄС з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки уважно стежити за розвитком справи.