ua en ru

Європарламент закликав до звільнення Савченко і незалежного розслідування вбивства Нємцова

Європейський парламент закликає провести незалежне міжнародне розслідування вбивства російського опозиційного політика Бориса Нємцова. Про це йдеться в резолюції про вбивство Нємцова і ситуації в Росії, схваленої депутатами на сесії Європарламенту у Страсбурзі, передає "ЄС-плюс".

Документ підтримали більшість депутатів, голосування проводилося шляхом підняття рук.

"(Європарламент, - ред.) просить проведення незалежного міжнародного розслідування вбивства; вважає, що інструменти, доступні в рамках ОБСЄ, Ради Європи та ООН можуть допомогти у забезпеченні неупередженого та чесного розслідування", - написано в резолюції.

Крім того, Європарламент закликав Російську Федерацію зупинити інформаційну війну проти своїх сусідів, Заходу і власного народу, що "перетворила Росію на державу, яка характеризується репресіями, ненависницького висловлюваннями і страхом, де націоналістична ейфорія побудована на анексії Криму та ескалації війни в Україні".

Також євродепутати закликали владу Росії негайно звільнити всіх визнаних політичних в'язнів, а також українську льотчицю Надію Савченко, насильно вивезену в Росії і утримувану в ув'язненні.

Напередодні повідомлялося, що українська льотчиця, нардеп від фракції "Батьківщіна" Надія Савченко, яка знаходиться в російському полоні, з ускладненнями виходить з голодування.