ua en ru

Європарламент запропонував Україні приєднатися до формату "Східне партнерство - плюс"

Європарламент запропонував Україні приєднатися до формату "Східне партнерство - плюс" Фото: Лайма Андрікіене (facebook.com LaimaAndrikiene)

Це дасть можливість Україні вступити в Енергетичний та Митний Союзи

Європейський парламент запросив Україну приєднатися до формату співпраці "Східне партнерство - плюс". Про це повідомила представник делегації комітету Європейського парламенту у закордонних справах Лайма Андрікіене, передає кореспондент РБК-Україна.

За її словами, для України не існує окремого "плану Маршала", однак участь країни у вказаному форматі відкриє для неї шлях в Енергетичний та Митний Союзи.

"В наших документах ви не знайдете плану Маршалла ... Ми запропонували новий формат "Східного партнерства +", спрямований на надання допомоги Україні, Грузії та Молдові. Таким чином, ми з ЕП надсилаємо чіткий сигнал підтримки цих країн", - заявила Андрікіене.

Вона зазначила, що не важливо, коли Україна вступить в ці союзи, через рік або через 5-10 років, у будь-якому випадку це буде кроком вперед.

"…Щоб можна було краще виконувати угоди про асоціацію (з ЄС – ред..) та надавати фінансову підтримку, для того, щоб запропонувати (Україні, Грузії та Молдові - ред ..) можливості членства в Енергетичному, Митному і Цифровому спілки. Можливо, що це не відбудеться через 1 рік або через 5-10 років, однак це крок вперед", - додала представник ЄП.

Нагадаємо, Європейський інвестиційний банк і Фонд Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та екології (E5P) підписали угоду про надання Україні 16,4 млн євро на підвищення енергоефективності.