ua en ru

Європарламент переніс ухвалення рішення по лауреату премії Сахарова на 21 жовтня

Конференція президентів Європейського парламенту на своєму сьогоднішньому засіданні в Брюсселі не змогла прийняти рішення про те, кому присудити премію Сахарова цього року.

Конференція президентів Європейського парламенту на своєму сьогоднішньому засіданні в Брюсселі не змогла прийняти рішення про те, кому присудити премію Сахарова цього року. Про це повідомив журналістам по закінченню засідання президент Європарламенту Мартін Шульц, передає ЄС-Плюс.

"Рішення про премії Сахарова відкладено до вівторка не з політичних причин, а просто з адміністративних причин", - сказав президент Європарламенту.

Він зазначив, що на сьогоднішньому засіданні конференції президентів стало зрозуміло, що одна з груп парламенту - "Європа за свободу і пряму демократію" - більше не існує, оскільки з неї вийшов депутат з Латвії.

"Тепер у ній представники лише 6 країн, що недостатньо для формування групи. Таким чином, у наступний вівторок у нас буде зовсім інший склад на конференції президентів, і ми приймемо рішення в наступний вівторок", - сказав Шульц.

Нагадаємо, 7 жовтня Європарламент визначив трьох фіналістів премії Сахарова цього року, серед яких український Євромайдан, представлений журналістом Мустафою Найємом, співачкою Русланою Лижичко, президентом Української асоціації студентського самоврядування Єлизавети Щепетильниковой та радником міністра внутрішніх справ України Тетяною Чорновіл, а також конголезький гінеколог Денис Муквеге, що спеціалізується на допомозі зґвалтованим жінкам і азербайджанська правозахисниця Лейла Юнус.

Вручення премії заплановане на 26 листопада.

Премія Сахарова вручається щорічно з 1988 року за досягнення у сфері захисту прав людини. Лауреатам премії вручають також грошовий приз у 50 тис. євро.