ua en ru

Європарламент обмежить високочастотну торгівлю на європейських майданчиках

Європарламент зміг досягти компромісу по тексту законопроекту, що регулює високочастотну торгівлю на європейських майданчиках, з представниками національних урядів. Влада має намір обмежити мінімальний розмір кроку, за яким може змінюватися ціна.

Європарламент зміг досягти компромісу по тексту законопроекту, що регулює високочастотну торгівлю на європейських майданчиках, з представниками національних урядів. Влада має намір обмежити мінімальний розмір кроку, за яким може змінюватися ціна.

Подібні пропозиції містяться в проекті, розробленому представникам Литви, до якого в цьому році перейшло президентство в ЄС. Розмір тіка, тобто мінімального значення, на яке може змінитися вартість будь-якого активу, дуже важлива у високочастотній торгівлі, де спеціальні програми, запущені найчастіше безпосередньо на біржових серверах, виставляють і миттєво скасовують ордери на покупку або продаж, намагаючись таким чином "просвітити" ринок і отримати більш чітке уявлення, куди може податися ціна найближчим часом, повідомляє телеканал "Росія 24".

Для роботи таких алгоритмів достатньо мінімальнї зміни ціни. І чим більше знаків після коми в котируванні, тим ширше простір для високочастотних торгових роботів, які зараз оперують сотими і тисячними частками цента.

Ще один спосіб убезпечити учасників ринку від різких обвалів, подібних травневому струсу 2010 р., коли індекс Dow Jones за 5 хвилин втратив майже 1 тис. пунктів, - змусити трейдерів розкрити регуляторам свої торгові стратегії. Європарламент може зобов'язати трейдерів здавати свої алгоритми на перевірку, перш ніж їх допустять до ринку. Регулятори простимулюють кілька ринкових ситуацій і подивляться, як буде вести себе алгоритм.

Заходи по регулюванню високочастотної торгівлі - частина більш широкої програми реформ європейського фінансового сектора, запропонованої єврокомісаром з фінансових служб Мішелем Барньє. У неї також входять заходи з переведення торгівлі складними фінансовими інструментами з приватних майданчиків на ліцензовані біржі та пропозиції, що обмежують спекуляції на сировинних ринках.

Щоб набути сили закону, проект повинен пройти голосування в Європарламенті, а потім документ мають ратифікувати 28 парламентів країн, що входять в ЄС.

Нагадаємо, що Італія 2 вересня першою у світі ввела особливий податок на високочастотний алгоритмічний трейдинг. Для італійських высочастотных трейдерів встановлені певні пороги зміни та анулювання угод, після перетину якого за кожну наступну зміну і скасування, проведені менш ніж за 0,5 секунди, стягується податок за ставкою 0,02%. Крім того, влада Італії встановила податок з операцій з деривативами на акції. Таким чином, країна реалізує заявлену в лютому політику поетапного введення податку на фінансові транзакції.

Більшість інших країн Європейського союзу мають намір ввести податок на фінансові транзакції протягом 2014 року.

Високочастотні трейдери при проведенні операцій використовують автоматизовані комп'ютерні алгоритми, що дозволяють здійснювати десятки тисяч операцій за частки секунди. За різними оцінками, до 60-70% операцій на фондових ринках розвинених держав здійснюються виключно в автоматичному режимі.

Однак з електронними торговими системами регулярно трапляються помилки. Найбільшим подібним інцидентом є втрата американським трейдером Knight Capital більше 450 мільйонів доларів в серпні 2012 року. Дії Knight Capital призвели до посилення правил торгівлі для біржових роботів в США.