ua en ru

Європарламент непослідовно веде себе по відношенню до української влади та опозиції, - експерти

Підтримуючи видимість переговорів з українським урядом, Європа не дає офіційному Києву можливості зміни зовнішньополітичного курсу в бік поглиблення співпраці з Росією. Так політологи Київського центру політичних досліджень і конфліктології прокоментували резолюцію Європарламенту по Україні.

«Як видно з резолюції, ЄП однозначно став на сторону опозиції в її протистоянні з владою. Зокрема, підтримана нав'язувана опозицією ідеологічна схема «народ проти влади», по якій Майдан ототожнюється з народом України. Половина населення України, яка не розділяє цілі Майдану, для ЄП взагалі не існує. Характерно нагадування про бажаність «оновлення публічної легітимності влади» шляхом проведення нових виборів. Це явна підказка опозиції відповідних вимог щодо усунення діючої влади», - сказали експерти.

Вони констатували, що це позиція не тільки Європарламенту, а й усього керівництва Євросоюзу і США. На їх думку, прагнучи до ослаблення чинної української влади, західні лідери виступають проти намірів уряду нейтралізувати дії керівників Майдану по дестабілізації і встановленню хаосу в країні (блокування урядових установ, захоплення адміністративних будівель і т. п.).

«ЄС бачить у нинішній кризі передумову встановлення відносно України режиму зовнішнього контролю. Ні на які суттєві політичні та економічні поступки українській владі Брюссель йти не має наміру», - переконані експерти.