ua en ru

Європарламент невдоволений роботою українських депутатів в комітетах

Європарламент невдоволений роботою українських депутатів в комітетах Фото: Пет Кокс назвав те, що выдбувається у Раді, "законодавчим цунамі"

Кокс назвав те, що выдбувається у Раді, "законодавчим цунамі"

Європейський парламент невдоволений роботою українських депутатів в парламентських комітетах. Про це в ході брифінгу 29 лютого повідомив керівник місії Європарламенту з реформування Верховної Ради України Пет Кокс, представляючи звіт місії, передає кореспондент РБК-Україна.

"Коли ви приїжджаєте до Києва на пленарне засідання, того ж тижня відбувається засідання комітетів. Потім відповідно до вашого календарного плану відбувається робота в комітетах. Ми виявили таке явище, що багато комітетів не засідають під час комітетської роботи. Чому так відбувається? Вони мають засідати, але не працюють. Це якась фікція на практиці. Це не виконується. Наша пропозиція була знову ж таки - віддавайте увагу головним пріоритетам. Якщо ви приіхали до Києва, попрацюйте тиждень на сесії, тиждень в комітеті", - заявив Кокс.

Він звернувся до українських парламентарів, щоб ті покінчили з цією негативною практикою.

"Треба покінчити з цією фікцією. Начебто працювати в комітетах, якщо там не працюють", - додав він.

Кокс зауважив, що за рік роботи Ради до парламенту надійшло 2,5 тисячі законодавчих ініціатив, 2 тисячі з яких надійшло від депутатів, та назвав таку велику кількість законодавчих ініціатив із "законодавчим цунамі".

"Те, що відбулося у вас, можна назвати "законодавчим цунамі". Обговорено було тільки 7% пропозицій. Вони перетворилися на закони", - сказав він.

Кокс також зазначив, що у Європі незадоволені процесом ухвалення українських законів.

"Перша рекомендація щодо законодавчої сфери. Ваш уряд, ваш парламент і ваш президент мають дійсно співпрацювати заради спільної мети. Чимало законів ухвалюються запізно і без ретельного розгляду",- повідомив Кокс.

Він пояснив причину такого стану речей.

"Це тому, що законодавчий процес відбувається "певним чином". Якщо ви його не зміните, все залишиться як і було", - підсумував він.

Нагадаємо, делегація Верховної Ради України на чолі зі спікером Володимиром Гройсманом вилетіла до Брюсселя, щоб взяти участь в українському тижні в Європарламенті.