ua en ru

Європа в середньому на 8% наростила витрати на оборону через агресію РФ

Європа в середньому на 8% наростила витрати на оборону через агресію РФ Фото: президент РФ Володимир Путін

Найбільш зростання витрат на оборону виражене в Угорщині - на 22%

Європейські країни в 2016 році в середньому на 8% наростили витрати на оборону через агресію Російської Федерації в Україні. Про це йдеться в доповіді Європейських аналітичних центрів, передає Defense News.

"Спад, який торкнувся європейських оборонних бюджетів протягом останніх двадцяти років, був припинений", - йдеться в доповіді.

В документі наголошується, що найбільш зростання витрат виражене у Центральній та Східній Європі, а саме в Чехії, Естонії, Угорщині, Латвії, Литві, Польщі та Словаччині. Ці країни в середньому збільшили витрати на оборону на 19,9%. В Угорщині, наприклад, витрати збільшилися на 22% - майже на 1 млрд євро.

В Болгарії, Хорватії, Кіпру, Румунії, Сербії та Словенії підвищення витрат складе в середньому 9,2%, а у Західній Європі - зростання на 2,7%. Тільки Італія, Греція та Швеція збережуть витрати на оборону на колишньому рівні, хоча Швеція планує збільшення витрат після 2016 року.

Також повідомляється, що в Болгарії, Чехії, Польщі та Словаччині стартували програми закупок, щоб поетапно замінити старе радянське і російське обладнання, і, таким чином, знизити залежність від Росії. Словаччина, наприклад, купує дев'ять багатоцільових вертольотів UH-60 Black Hawk на заміну радянських вертольотів Мі-17.

Нагадаємо, США направлять 3,4 млрд доларів на посилення свого контингенту в Європі.