ua en ru

Європа краще підготовлена до перебоїв газових поставок через Україну, ніж в 2009 р., - Fitch

Європа краще підготовлена до тимчасових перебоїв в постачаннях російського газу через Україну

Європа краще підготовлена до тимчасових перебоїв в постачаннях російського газу через Україну, ніж в 2009 р., коли після відключення постачань російського газу на внутрішній український ринок через те, що Москві і Києву не вдалося домовитися про ціну, європейські клієнти "Газпрому" "недорахувалися" належних їм обсягів газу, так як "Нафтогаз України" прийняв рішення "відбирати" транзитний газ для внутрішнього споживання. Про це йдеться в повідомленні рейтингового агентства Fitch.

Запуск нових газопроводів, поліпшення існуючої газової інфраструктури, хороші запаси газу в сховищах і низька залежність Європи від натурального газу як джерела для енергогенерації - всі ці фактори підвищили здатність сектора справлятися з перервами газових поставок протягом декількох тижнів, вважає агентство.

Частково поліпшення інфраструктури пов'язане з будівництвом газопроводу "Північний потік", по якому газ йде безпосередньо з Росії в Німеччину. Враховуючи, що попередні перебої з поставками газу були пов'язані зі спробами "натиснути" на Україну, Fitch впевнений, що обсяги газу, що поставляється по "Північному потоку", не будуть скорочені Росією і, можливо, будуть навіть збільшені, щоб частково компенсувати "втрати" на українському маршруті. Інші елементи європейської газопровідної інфраструктури також були покращені в останні роки, зокрема, тепер з'явилася можливість реверсних поставок газу (із Заходу Європи на Схід), що може стати альтернативним джерелом центрально - та східно-європейських країн, які найбільше залежать від газу, що постачається через Україну, і особливо постраждали під час "газової кризи" в 2009 р.

Попит на газ у більшості європейських країн також значно знизився з 2009 р., особливо для потреб електрогенерації. І це на додаток до нинішньої досить теплої зими, що дозволило значно збільшити нинішній рівень запасів газу в європейських сховищах. Зниження попиту на газ також обумовлено зростаючою часткою відновлюваної енергетики та структурними змінами на європейському ринку, а також відносно низькими цінами на вугілля, у зв'язку з чим багато газові генеруючі станції були законсервовані.

Фінансові наслідки тимчасових перебоїв у поставках газу також будуть незначними, вважає агентство, оскільки маржа газових поставок дуже невелика. "Газовий шатдаун", швидше за все, буде визнаний форс-мажором, що звільнить підприємства від виплати штрафів своїм клієнтам.

Втім, навіть тимчасові перебої в постачанні, ймовірно, призведуть до скорочення використання газу промисловими підприємствами і стрибків цін на "блакитне паливо", а довгострокове відключення російського газу буде мати серйозні наслідки для багатьох європейських корпорацій та економіки в цілому. Fitch відзначає, що газовий ринок є досить важливим і для Росії, і для Європи, і це буде обмежувати "політичний апетит до санкцій" з обох сторін.