ua en ru

"Єврооптимісти" сьогодні коштували Україні 50 млн євро, - Чорновол

"Єврооптимісти" сьогодні коштували Україні 50 млн євро, - Чорновол Фото: Тетяна Чорновол

Народний депутат України Тетяна Чорновол вважає, що її колега Мустафа Найєм, фактично, взяв на себе відповідальність за те, що 50 млн євро, заарештованих на рахунках офшорних компаній у рамках кримінальної справи по відмиванню коштів, конфісковані в бюджет Латвії. Відповідну точку зору вона висловила на своїй сторінці в Facebook.

"Єврооптимісти" сьогодні коштували Україні 50 млн євро - Латвія конфіскувала 50 млн євро так званих "активів Януковича" в свій державний бюджет. Це були кошти з рахунків в основному Сергія Арбузова та Юрія Іванющенка, які через офшори Курченка за часів Януковича намагалися "відмити" через латвійські банки. Латвійське слідство визнало ці гроші незаконно набутими і конфіскувало їх в державний бюджет Латвії", - написала вона.

Mustafa Nayyem взявши на себе відповідальність за те, що 50 млн євро "активів Януковича" пішли не в Український бюджет, а ...

Опубліковано Тетяною Чорновол 13 вересня 2016 р.

Чорновол також зазначила, що аналогічний закон в Україні, який, на її переконання, дав би можливість направити ці та інші "активи Януковича" в український бюджет, Верховна Рада не змогла прийняти весь поточний рік.

"В першу чергу завдяки просто таки агресивному блокуванню групи єврооптимістів, Удару, фракції "Самопомочі", "Батьківщини" і різних "грантожерських" організацій. Нагадаю, що Mustafa Nayyem в прямому ефірі 112 каналу заявив, що головна його заслуга, як нардепа, в тому, що він не допустив прийняття закону про "спецконфіскацію активів Януковича". Так що це відповідальність Мустафи Найєма! Через нього Україна втратила 50 млн євро. І це тільки перша втрата з цілого ланцюжка", - зазначила Чорновол.

Депутат вважає, що в Україні необхідно прийняти аналогічне латвійському законодавство, інакше Україна втратить заарештовані кошти Януковича в державний бюджет.

"Ми ще трохи почекаємо і майже 2 млрд доларів, заарештованих в Україні, також втечуть назад незаконним власникам", - написала вона.

Крім того, серед винуватців втрати Україною 50 млн євро Чорновол називає колишніх заступника генпрокурора Віталія Каська і Давида Сакварелідзе. Касько, на її думку, "перекреслив співробітництво латвійського та українського слідства у 2014 - 2015 році", а Сакварелідзе - "підхопив за Каськом естафету, і знищив паростки комунікації між українським і латвійським слідствами, які надзусиллями вдалося виростити кількома візитами в Латвію на початку 2016 року".

Також Чорновол заявляє про відповідальність одного з керівників Нацполіції Олександра Вакуленка і голови правління "Центру протидії корупції" Віталія Шабуніна.

Нагадаємо, за інформацією латвійських ЗМІ, 50 млн євро були перераховані в латвійський бюджет в рамках справи про відмивання грошей колишніми українськими чиновниками.