ua en ru

Євромайдан: Міністрів ОБСЄ закликали захистити в Києві права людини

Євромайдан: Міністри закордонних справ на засіданні ради країн-членів ОБСЄ мають виступити на захист демократії і прав людини в Україні. Про це заявив голова Гельсінкської комісії США, сенатор Бен Карден.

Євромайдан: Міністри закордонних справ на засіданні ради країн-членів ОБСЄ мають виступити на захист демократії і прав людини в Україні. Про це заявив голова Гельсінкської комісії США, сенатор Бен Карден (на фото), передає "Радіо Свобода".

"Глибоко приголомшений нещодавніми жорстокими подіями на вулицях Києва. Брутальний розгін мирних протестів і побиття десятків журналістів є серйозним порушенням зобов'язань України в ОБСЄ щодо свободи зібрань і свободи слова. Я особливо стурбований повідомленнями про те, що місце перебування більше десятка протестувальників не можуть визначити", - заявив Карден.

Він закликав представників держав-учасниць на зустрічі в Києві звернути увагу на питання захисту прав людини в Україні, зокрема під час Євромайдану.

"Україна має вдатися до негайних кроків, щоб виконати свої зобов'язання в галузі прав людини і розслідувати повідомлення про надмірне застосування сили з боку правоохоронців і бандитів, а також забезпечити право на мирні зібрання. Україна також має реалізувати стандарти захисту журналістів, втілені у проекті рішення міністрів, розробленого під час головування України", - наголосив сенатор.

Раніше країни-члени НАТО засудили силовий розгін Євромайдану в Києві.

Засідання міністрів країн-членів ОБСЄ має відбутися в Києві 5-6 грудня. Україна зараз головує в ОБСЄ.

Напередодні у своїй статті в The Guardian колишній посол США в Україні Стівен Пайфер закликав міністрів закордонних справ бойкотувати засідання ради країн-членів ОБСЄ. "Після суботнього нападу, а також на тлі можливого застосування нових заходів проти демонстрантів і чуток про введення надзвичайного стану, Київ не є тим місцем, де можна проводити зустрічі глав МЗС країн ОБСЄ", - вважає екс-посол.

Пайфер, зокрема, нагадав, що на зустріч у Києві не приїде державний секретар США Джон Керрі.

За останніми повідомленнями, свою участь у засіданні ради міністрів ОБСЄ в Києві підтвердив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Він наголосив, що таким чином він і його колеги зможуть обговорити останні події в Україні як із владою, так і з опозицією.

Незважаючи на Євромайдан, до Києва прибуде міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле. Мета його візиту - провести "двосторонні переговори" та взяти участь у зустрічі міністрів країн ОБСЄ.

Також повідомлялося про намір генерального секретаря Ради Європи Турбьерна Ягланда відвідати Київ. Крім того, 5-6 грудня очікується візит до України глави зовнішньополітичного відомства Росії Сергія Лаврова.

Як відомо, МЗС прогнозує участь делегацій 68 країн у засіданні ОБСЄ 5-6 грудня в Києві.

Нагадаємо, із 21 листопада в Україні розпочалася хвиля протестів після прийняття Кабміном рішення про призупинення євроінтеграції. Акція отримала назву "Євромайдан". Після подій у ніч на 30 листопада, коли міліція жорстоко розігнала мітинг на Майдані Незалежності, хвиля протестів посилилася. Активісти Євромайдану 1 грудня захопили будівлі КМДА та Будинок профспілок на Хрещатику.