ua en ru

Єврокомісія висловила інтерес до фінансування українських проектів зі створення річкових інформаційних служб

Для безпосереднього знайомства з досягненнями України у впровадженні на власних внутрішніх водних шляхах річкової інформаційної служби (РІС) головний центр РІС ДП "Дельта-лоцман", розташований у м. Одеса, відвідали експерти Європейської комісії - менеджер програм європейської політики департаменту регіональної політики Єврокомісії Ірина Кричеру (Брюссель, Бельгія) та куратор програми "Дунайська стратегія" від Євросоюзу, керівник по розвитку та інноваціям компанії Via Donau Міхаель Фастенбауер (Австрія). Українську сторону на зустрічі представляли заступник директора департаменту міжнародного співробітництва Мінінфраструктури Олена Проскура, начальник РІС ДП "Дельта-лоцман" Олексій Ляшенко та його заступник Сергій Хлебніков.

В рамках зустрічі окрему увагу було приділено питанню участі України в пріоритетному напрямі 1а "Внутрішнє судноплавство" в рамках стратегії ЄС для Дунайського регіону, зокрема щодо перспектив реалізації українських проектів за цим напрямом.
Європейська сторона відзначила декілька проектів, які можуть розглядатися на предмет фінансування з фондів ЄС, це: "Створення річкових інформаційних служб на українській ділянці р. Дунай" та "Створення інтегрованої системи збору та утилізації відходів суден на українській ділянці р. Дунай".

Що стосується інших проектів у сфері транспорту, то відзначено доцільність їх оновлення, з урахуванням таких чинників як, пріоритетність та перспективність проекту, реальні потреби у фінансуванні та екологічна складова і безпека.

Також обговорено питання приєднання України до декларації про підтримання ефективної річкової інфраструктури р. Дунай та судноплавних приток, яку було ухвалено за результатами зустрічі міністрів транспорту країн Дунайського регіону (07.06.2012 р. у м. Люксембург).

Представник Єврокомісії відзначила важливість залучення України, у якості сторони декларації, положення якої направлені в першу чергу на поліпшення умов судноплавства на р. Дунай, запровадження ефективного управління водною інфраструктурою та підтримки водних шляхів у належному стані.

Українська сторона проінформувала, що розглядає зазначену декларацію як важливий інструмент для реалізації завдань стратегії ЄС для Дунайського регіону та завершує її вивчення і здійснення необхідних внутрішньодержавних процедур узгодження.
Крім того, у рамках заходу представників Єврокомісії було детально ознайомлено з роботою ДП "Дельта-лоцман" та РІС на внутрішніх водних шляхах України. За результатами огляду та обговорень європейські експерти відзначили, що Україна в дуже стислі терміни ефективно впровадила перший етап розбудови річкових інформаційних служб. Позитивну оцінку отримали саме послідовні та методологічно виважені кроки з проведенням тестових випробувань в басейні річки Дніпро, що дозволило успішно розповсюдити отриманий досвід і на українську частину річки Дунай.

Також під час зустрічі було порушено низку питань щодо інтеграції української РІС з європейськими. Зокрема, стан реалізації та визначення кроків для імплементації проекту "Створення річкової інформаційної служби на українській дільниці Дунаю" в рамках стратегії ЄС для дунайського регіону.

Крім цього, експерти ЄС проінформували про плани Єврокомісії щодо заснування спільної керівної платформи РІС, до складу якої мають увійти представники країн-членів ЄС, річкові комісії, ЄЕК ООН, інші причетні сторони з метою вироблення спільної стратегії щодо подальшого розвитку та інтеграції РІС європейських країн, впровадження системи обміну даними на міжнародному рівні, визначення інвестиційних потреб РІС на період 2014-2020 років.

Ще однією важливою темою експертної зустрічі було питання щодо взаємного обміну інформацією в системі РІС, захисту економічної інформації, індексації об'єктів РІС, створення бази даних "Корпуси суден".