ua en ru

Єврокомісія висловила стурбованість ситуацією з постачанням газу з Росії

Єврокомісія висловила стурбованість ситуацією з постачанням газу з Росії Фото: Марош Шефчович (flickr.com european_parliament)

Комісія закликала Україну і РФ підтвердити свої зобов'язання

Європейська комісія висловила стурбованість ситуацією з постачанням газу з Росії і закликає Україну і РФ підтвердити статус надійних країн постачальника та транзитера газу. Про це йдеться в заяві віце-президента Єврокомісії з энергосоюзу Мароша Шефчовича.

У заяві наголошується, що влада України поінформували комісію про можливої надзвичайної ситуації в українській ГТС.

На думку комісії, така ситуація склалася з трьох причин:

- безперервно низьке і змінний тиск в газопроводах з Росії в Україну для транзиту в ЄС. Це явище не нове, проте в нинішніх умовах (низькі температури, високий внутрішній попит на газ, очікуваний прямий імпорт з Росії) низький тиск в системі транспортування газу стає особливо проблематичним;

- відсутність прямих постачань від "Газпрому" "Нафтогазу". Комісія вважає, що компаніям не вдалося домовитися про умови імпорту природного газу, незважаючи на рішення Стокгольмського арбітражного трибуналу, яке призвело до відмови від постачань природного газу навіть в обсягах, за які "Нафтогаз" вніс передоплату;

- збільшення реверсних потоків з ЄС в найкоротші терміни є складним із-за напруженої ситуації на спотовому ринку (низькі температури по всьому ЄС) і труднощі у технічному перерозподіл потоків в рамках газотранспортної системи

На думку Єврокомісії, ця ситуація викликає побоювання не тільки за постачання природного газу в Україну, але і, можливо, також з транзиту газу в Євросоюз.

"Комісія закликає всі зацікавлені сторони, компанії і відповідні міністерства України і Росії знайти негайні рішення у відповідності з постановою Стокгольмського арбітражного трибуналу", - йдеться в повідомленні.

Єврокомісія також готова очолити тристоронній переговорний процес між Україною і Росією, який в минулому вже довів свою ефективність у вирішенні спірних питань.

З цією метою віце-президент Шефчович подзвонить міністрам енергетики України і Росії, щоб оцінити ситуацію і домовитися про необхідні наступні кроки.

"Важливо, щоб і Росія, і Україна підтвердили свої позиції надійного постачальника і країни-транзитера газу, як це відбувалося в останні роки", - наголошується в заяві.

Нагадаємо, "Газпром" заявив про початок процедури розірвання усіх договорів з Україною, в тому числі і щодо транзиту газу.