ua en ru

Єврокомісія продовжить переговори про ЗВТ між ЄС і США, - Юнкер

Єврокомісія продовжить переговори про ЗВТ між ЄС і США, - Юнкер Фото: Жан-Клод Юнкер розповів про TTIP

Переговори йдуть, згідно з мандатом, отриманим від ради міністрів ЄС

Переговори Європейського Союзу і Сполучених Штатів Америки щодо укладення угоди про трансатлантичне торгове партнерство продовжаться. Про це заявив глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, передає РИА Новости.

"Переговори йдуть, відповідно до мандату, отриманим від ради міністрів ЄС", - сказав він, виступаючи перед відкриттям саміту Великої двадцятки в Китаї.

За його словами, в червні на зустрічі з представниками всіх країн ЄС він запитав, чи варто продовжувати переговори з США, і відповідь була позитивною.

"Ми продовжуємо переговори, ми вважаємо, що це надзвичайно важливо", - сказав Юнкер, додавши, що це може позитивно позначитися на економіці в багатьох сферах.


Переговори щодо трансатлантичної угоди про партнерство в галузі торгівлі й інвестицій (TTIP) ЄС і США ведуть із липня 2013 року. У планах США було завершити переговори до закінчення президентства Барака Обами - листопада 2016 року. Йдеться про створення найбільшої у світі зони безмитної торгівлі зі споживчим ринком близько 820 мільйонів осіб. Крім США і країн Євросоюзу, в проект будуть включені Канада, Мексика, Швейцарія, Ліхтенштейн, Норвегія та Ісландія, а також країни-кандидати в члени ЄС.

Противники угоди, які називають його "економічним НАТО", вважають, що воно відображає інтереси виключно транснаціональних компаній, які борються за зниження контролю й ослаблення заходів регулювання в Європі. За час підготовки договору до підписання в державах ЄС пройшли сотні акцій протесту.

Нагадаємо, раніше уряд Франції наполягав на припиненні переговорів про створення трансатлантичної зони вільної торгівлі між Євросоюзом і США.