ua en ru

Єврокомісія запропонувала створити Європейський валютний фонд

Єврокомісія запропонувала створити Європейський валютний фонд Фото: зал засідань Єврокомісії (flickr.com/photosmartinschulz)

Також пропонують запровадити нову посаду міністра економіки і фінансів ЄС

Європейська комісія запропонувала створити Європейський валютний фонд (ЄВФ) і нову посаду - міністра економіки і фінансів. про це йдеться на сайті Єврокомісії.

Європейська комісія представила "дорожню карту" для поглиблення економічного та валютного союзу, в тому числі конкретні кроки, які необхідно вжити протягом наступних 18 місяців.

На додаток до цієї "дорожньої карти", представили також чотири ініціативи:

  1. Створити ЄВФ, який продовжить надавати допомогу країнам-членам єврозони в умовах фінансової кризи і виступатиме в ролі останньої інстанції, щоб полегшити упорядковане врегулювання проблемних банків. Фонд буде створено на діючій структурі Європейського механізму стабільності (ESM). Європейському парламенту і Раді пропонують прийняти цю пропозицію до середини 2019 року.
  2. Інтегрувати суть Договору про стабільність, координацію та управління у правові рамки ЄС з урахуванням належної гнучкості, закладеної в Пакті про стабільність і зростання. Цю ініціативу також пропонують реалізувати до середини 2019 року.
  3. Налагодити комунікацію щодо нових бюджетних інструментів для стабільної єврозони у межах Союзу. Також пропонується посилити Програму підтримки структурних реформ.
  4. Запровадити нову посаду - міністра економіки і фінансів ЄС, який міг би виконувати функції віце-президента Комісії та очолити Єврогрупу, як це можливо в рамках чинних договорів ЄС.

Нагадаємо, 6 листопада Кабінет міністрів України схвалив підписання угоди з Єврокомісією про виділення 50 млн євро на відновлення Донбасу.