ua en ru

Єврокомісія запропонувала посередництво в перемовинах "Нафтогазу" й "Газпрому"

Єврокомісія запропонувала посередництво в перемовинах "Нафтогазу" й "Газпрому" Фото: будівля Єврокомісії (twitter.com/EU_Commission )

ЄК готова стати посередником у владнанні газової суперечки між Україною та Росією

Європейська комісія готова стати посередником у владнанні газової суперечки між Україною та Росією. Про це йдеться в заяві віце-президента Єврокомісії з питань енергетичного союзу Мароша Шефчовича на сайті ЄК.

Зокрема зазначено, що Шефчович сконстатувався з українською та російською сторонами, провівши телефонні переговори з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, керівником "Нафтогазу" Андрієм Коболєвим, а також міністром енергетики Росії Олександром Новаком.

"Розмови стосувались стурбованості України щодо рівня тиску в газопостачанні з Росії, транзиту газу до Європейського Союзу, а також нещодавнього рішення Стокгольмського арбітражу", - йдеться в повідомленні.

Також у заяві Шефчовича висловлюється готовність Брюсселя до посередництва між Києвом та Москвою у газовій суперечці.

"Європейська комісія готова брати участь і виступати посередником у тристоронньому процесі, який у минулому довів свою ефективність у подоланні розбіжностей між сторонами. Через складність і делікатність цього питання, ми будемо продовжувати вивчати можливості такого процесу в двосторонньому порядку", - йдеться в повідомленні.

За словами віце-президента ЄК, Україна та РФ підтвердили свою готовність залишатися в тісному контакті з Європейською комісією.

"Я буду уважно стежити за ситуацією, аби переконатися, щоб була постійна гарантія транзиту російського газу через Україну до ЄС, оскільки це залишається нашим пріоритетом", - пообіцяв Шевчович.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що станом на 06:00 4 березня 2018 року Україна отримала вже 26,5 мільйонів кубометрів газу з країн Європейського Союзу.