ua en ru

Єврокомісія запропонувала 5 сценаріїв розвитку ЄС після Brexit

Єврокомісія запропонувала 5 сценаріїв розвитку ЄС після Brexit Фото: Єврокомісія запропонувала 5 сценаріїв розвитку ЄС після Brexit

Лідери країн ЄС мають обговорити пропозиції на саміті в Брюсселі

Єврокомісія запропонувала до розгляду п'ять сценаріїв розвитку блоку з 27 держав після Brexit на період до 2025 року. Про це повідомляє DW.

"Наскільки болючим і сумним не був би Brexit, він не зупинить ЄС на шляху до майбутнього ми повинні рухатися вперед", - заявив голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Так, перший сценарій передбачає, що ЄС продовжить існувати в нинішньому вигляді. Євросоюз сконцентрується на реформах, інвестиціях та створенні робочих місць. Однак Юнкер застеріг, що єдність 27 держав може швидко бути поставлена під питання в разі серйозних розбіжностей.

Згідно з другим сценарієм передбачено сприяння інноваціям, співробітництво у сферах безпеки, оборони та міграції.

Третій варіант передбачає мінімізацію функцій союзу і відсутність просунення політичної інтеграції.

Наступний варіант розвитку - "Європа різних швидкостей". Він дозволить групам країн-членів об'єднуватися в "коаліції зацікавлених" для здійснення спільної політики в конкретних сферах. Останній варіант розвитку - посилити співпрацю і централізацію в рамках блоку. Головну роль у цьому сценарії буде грати валютний союз. Також Юнкер зазначив, що різні сценарії не виключають один одного і не є вичерпними.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Палата Лордів британського парламенту може відмовитися голосувати за Brexit до прийняття поправки, яка дасть громадянам країн ЄС такий же статус, що і у підданих Великобританії після запуску Brexit.