ua en ru

Єврокомісія допоможе Україні у підвищенні енергобезпеки

Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер отримав лист міністра енергетики України Юрія Продана, в якому той висловив стурбованість щодо перспектив поставок російського газу.

Єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер отримав лист міністра енергетики України Юрія Продана, в якому той висловив стурбованість щодо перспектив поставок російського газу. Про це РБК повідомив представник єврокомісара.

"Ми можемо підтвердити отримання листа, який Продан 24 березня направив Еттінгеру. Єврокомісії відомо про стурбованість України щодо поставок газу. Єврокомісія продовжить робити все можливе, щоб допомогти Україні у нинішній ситуації в цілях підвищення безпеки поставок", - зазначив він.

За словами речника єврокомісара, ЄК вже частково підтримує Україну, надаючи допомогу в організації реверсних поставок з країн Євросоюзу (Словаччина, Польща й Угорщина). Еттінгер і Продан зустрічалися 19 березня, на зустрічі сторони домовилися продовжити роботу для підписання меморандуму про реверсні постачання газу між Україною і Словаччиною. Прорив у тривалих переговорах дозволить Україні отримувати до 8 млрд куб. м газу в рік з Словаччини.

Пізніше, 25 березня, відбулося обговорення за участю представником Єврокомісії, "Укртрансгазу" і словацької компанії Eustream. На зустрічі обговорювалися питання організації реверсних поставок на кордоні України і Словаччини. Подальша технічна робота продовжиться в найближчі тижні. ЄК продовжить працювати зі сторонами обговорення з тим, щоб забезпечити якнайшвидше підписання меморандуму.

Представник єврокомісара зазначив також, що в даний час перебоїв з поставками російського газу через Україну не спостерігається. Єврокомісія продовжує працювати з українськими партнерами для допомоги в країні у сформованій ситуації.

Раніше повідомлялося, що Продан у своєму листі Еттінгеру попередив ЄС про можливість повторення "газової війни" з РФ і припинення транзиту російського газу.

"На жаль, справдилися песимістичні прогнози щодо нової ціни на постачання природного газу з боку Російської Федерації. Сьогодні вже озвучено, що нова ціна, починаючи з квітня поточного року, не буде враховувати знижку за "харківськими угодами", - йдеться в листі.

Продан зазначив, що часу для організації реверсних поставок газу з країн ЄС на Україну залишилося дуже небагато.

"Якщо ми не зможемо швидко вирішити цю проблему, можна спрогнозувати повторення "газової війни", що мала місце в 2009 р., за таким же сценарієм і з такими ж наслідками, включаючи навіть повне припинення поставок газу з боку Російської Федерації у західному напрямку", - йдеться в листі.

У зв'язку з цим Продан запропонував прийняти термінові заходи, в тому числі в найближчі 2-3 дні сформувати цільову групу високого рівня для запобігання кризи і, в разі необхідності, відповідного реагування. Основним завданням такої цільової групи має бути забезпечення якнайшвидшої організації поставок газу через територію Словаччини в Україну.