ua en ru

Єврокомісія допоможе Україні в переговорах з "Газпромом" після завершення контракту

Єврокомісія допоможе Україні в переговорах з "Газпромом" після завершення контракту Фото: Домінік Рісторі (dom-(flickr.com-eudefenceagency)

Єврокомісія також пообіцяла сприяння у виконанні рішень Стокгольмського арбітражу

Єврокомісія допоможе Україні в переговорах з російським газовим монополістом "Газпром" після завершення терміну дії контракту на транзит газу. Про це на прес-конференції в Києві заявив генеральний директор директорату з питань енергетики Єврокомісії Домінік Рісторі, передає телеканал "112".

За словами Рісторі, європейські партнери України також мають намір надати сприяння у виконанні рішень Стокгольмського арбітражу щодо російського "Газпрому".

"Ми будемо допомагати Україні у виконанні рішень Стокгольмського арбітражу. Також будемо допомагати Україні при проведенні переговорів щодо транзиту після завершення контракту між "Нафтогазом" і "Газпромом"", – сказав Рісторі.

Рісторі також підкреслив, що в цьому спорі обом сторонам важливо дотримуватися рішень суду і виконувати їх, у тому числі і в частині поставок газу, який законтрактований".

"Ми будемо підтримувати зусилля України щодо проведення переговорів (з "Газпромом", - ред.), зокрема, можливо, в тристоронньому форматі, після закінчення дії транзитного контракту в 2020 році. Ми будемо використовувати всі доступні дипломатичні канали для того, щоб допомагати Україні", - запевнив Рісторі.

Він зазначив, що, безумовно, транзит дуже важливий для України як джерело надходження доходів, а для Євросоюзу має велике значення для диверсифікації шляхів надходження газу в Європу.

Нагадаємо, сьогодні російський "Газпром" заявив, що не буде виплачувати українському "Нафтогазу" 2,5 млрд доларів, поки не отримає рішення апеляційного суду шведського округу Свеа.