ua en ru

Єврокомісія підозрює телекомунікаційних гігантів у змові

У компанії Deutsche Telekom, Orange і Telefonica були проведені обшуки, ініційовані Єврокомісією. Оператори підозрюються у зловживанні домінуючим становищем на ринку провайдерів інтернет-доступу.

У компанії Deutsche Telekom, Orange і Telefonica були проведені обшуки, ініційовані Єврокомісією. Оператори підозрюються у зловживанні домінуючим становищем на ринку провайдерів інтернет-доступу, повідомляє телеканал "Росія 24" з посиланням на Bloomberg.

Брюссель вважає, що французький Orange, німецький Deutsche Telekom і іспанська Telefonica, могли, користуючись своїм домінуючим становищем на ринку, завищувати тарифи на доступ в Інтернет, а також обмежувати доступ більш дрібних компаній до високошвидкісних каналів зв'язку, щоб створити штучну перевагу на ринку.

Французька газета Le Figaro повідомляє, що обшуки тривали весь минулий тиждень.

У ряді офісів операторів були проведені виїмки документів, інспектори цікавилися також і email-повідомленнями. Telefonica від коментарів відмовилася, а ось Orange і Deutsche Telekom підтвердили, що стосовно них ведеться розслідування.

Читайте також: США слідом за Євросоюзом почали перевірку маніпуляцій з нафтою

Deutsche Telekom вважає, що претензії на свою адресу з боку антимонопольників необґрунтовані.

"Telekom перебуває в умовах жорсткої конкуренції на глобальному ринку провайдерів інтернет-трафіку . Домінуюче положення займають американські провайдери, і в цьому відношенні ми є невірним адресатом", - вважає представник компанії Філіп Бланк.

Як кажуть в Комісії, "раптові перевірки є профілактичними заходами за підозрою в антиконкурентних практиках. Той факт, що Комісія здійснює такі перевірки не означає, що компанії винні в антиконкурентних діях".

Дії поліції, як зазначає преса, це відповідь на недавню скаргу американської компанії Cogent Communications, у скарзі якій говорилося, що оператори віддають пріоритет "рідному" трафіку, передаючи сторонні дані на більш низьких швидкостях і створюють штучні переваги для себе на ринку. Крім того, Cogent стверджує, що обмеження не дозволили їй передавати дані для клієнтів на заявлених швидкостях.

Читайте також: Apple визнана винною у завищенні цін на електронні книги

У Cogent кажуть, що рейди спрямовані на посвідчення того факту, що сервіси Deutsche Telekom, Orange і Telefonica відповідають заявленим в контрактах параметрам. "Ми виявили ряд невідповідностей і хотіли привернути до них увагу", - говорить генеральний директор Cogent Девід Шаффер.

Якщо підозри підтвердяться, оператори можуть бути оштрафовані на величезну суму в розмірі 10% від загального прибутку за порушення антимонопольного законодавства ЄС.