ua en ru

Єврокомісія очікує, що Україна виконає зобов'язання по транзиту газу в Європу

Єврокомісія (ЄК) очікує, що Україна буде виконувати свої зобов'язання по транзиту газу в Європу.

Єврокомісія (ЄК) очікує, що Україна буде виконувати свої зобов'язання по транзиту газу в Європу. Про це повідомив РБК джерело в Єврокомісії.

"За нашими даними, поставки газу в ЄС та транзит через територію України не постраждали від ситуації в Україні, по всіх маршрутах газ поставляється стабільно. Крім того, в даний час в європейських підземних сховищах газу знаходиться близько 40 млрд куб. м газу - це близько половини від загальних потужностей зберігання в ЄС. Комісія очікує, що Україна буде виконувати свої зобов'язання по транзиту і постачань газу в країни ЄС", - сказав джерело.

Він додав, що, за словами єврокомісара з енергетики Гюнтера Еттінгера, між РФ і ЄС встановлений "механізм раннього попередження" у разі збоїв в газових потоках, але, оскільки ніяких порушень поки не було, цей механізм не активувався.

Джерело також відзначило, що, за словами Еттінгера, ЄК в даний момент готує пакет допомоги Україні і що газ і безпеку його поставок є частиною пакету. Єврокомісар згадував заборгованість України за російський газ у зв'язку з цим пакетом.

Побоювання з приводу можливості дестабілізації поставок російського газу в Європу загострилися в минулі вихідні після схвалення Радою Федерації можливості використання Збройних сил РФ на території України. На зустрічі міністрів енергетики країн ЄС 4 березня обговорювалися можливості альтернативних поставок газу в Європу з США (у формі зрідженого природного газу), Норвегії, а також можливе використання газу з європейських резервів у разі зриву українського транзиту. Представники російської та української сторони неодноразово відзначали, що поставки в ЄС здійснюються в повному обсязі.