ua en ru

Єврокомісія відклала питання про допуск "Газпрому" до газопроводу OPAL на невизначений термін

Європейська комісія відклала питання про повне завантаження трубопроводу OPAL, який будувався для поставок природного газу російським "Газпромом" до Європи з морського трубопроводу "Північний потік".

Європейська комісія відклала питання про повне завантаження трубопроводу OPAL, який будувався для поставок природного газу російським "Газпромом" до Європи з морського трубопроводу "Північний потік". Про це повідомляє "Росія 24".

Як зазначає видання, Єврокомісія пояснила відмову приймати рішення по OPAL технічними моментами, які потребують подальшого розгляду, і заявила про неможливість визначення точних строків прийняття рішення.

ЄК посилається на Третій енергетичний пакет Євросоюзу, згідно з яким власники магістральних газопроводів не можуть одночасно і видобувати, і поставляти газ. Щоб не порушувати європейські закони, було запропоновано продавати вільні потужності OPAL на аукціоні для європейських постачальників.

OPAL потужністю 36 млрд куб. м в рік, який спочатку був побудований як сухопутна ділянка морського газопроводу "Північний потік" для поставок російського газу в Європу, зараз завантажений на 50%.

Розмови про Третьому енергопакеті виникли практичні відразу після завершення будівництва газопроводу. Росія з 2012 р. веде непрості переговори з Єврокомісією з цього питання, які ускладнилися через ситуацію в Україні.

ЄС і США наполягають на важливості транзиту газу через Україну і не підтримують Росію у вирішенні підвищити ціну на газ для України до європейського рівня.

Будівництво гілки OPAL було завершено влітку 2011 р. Газ із "Північного потоку" на першому етапі може надходити на ринок Німеччини.

По "Північному потоку" планувалося поставляти до 55 млрд куб. м газу в рік. Газопровід протяжністю 1224 км безпосередньо з'єднав Росію і Євросоюз через Балтійське море. Проект включає в себе дві нитки по 27,5 млрд куб. м.

Співвласники проектної компанії Nord Stream AG, яка будує "Північний потік", - ВАТ "Газпром" (51%), BASF SE/Wintershall Holding GmbH і E.ON Ruhrgas AG (по 15,5%), голландська N.V. Nederlandse Gasunie і французька GDF Suez S.A. (по 9%).