ua en ru

Єврокомісія оштрафувала за картельну змову 6 великих виробників електроніки на 1,47 млрд євро

Єврокомісія (ЄК) оштрафувала за участь як мінімум в одній картельній змові шість великих виробників електроніки на рекордну суму в 1,47 млрд євро, говориться в повідомленні ЄК.

Зокрема, штраф був накладений на південнокорейські LG Electronics і Samsung, нідерландську Philips, японські Toshiba і Panasonic (в тому числі її дочірню компанію MTPD) і французьку Technicolor (колишню Thomson).

За підсумками розслідування, проведеного ЄК, було виявлено, що в період з 1996 по 2006 рр. діяли дві картельні змови: на ринку кольорових телеекранів з электронно-променевої трубкою (CRT-екрани), а також на ринку комп'ютерних CRT-моніторів.

В обох змовах брали участь LG Electronics, Philips і Samsung, в той час, як Panasonic, Toshiba і Technicolor були викриті в картельній змові, що стосується тільки телеекранів. Тайванська компанія Chunghwa Picture Tubes також брала участь в обох змовах, проте отримала імунітет від штрафу, оскільки саме ця компанія повідомила ЄК про їх існування.

Найбільший штраф виплатить Philips - 313,4 млн євро. LG Electronics у свою чергу виплатить 295,6 млн євро, Panasonic - 157,5 млн євро, Samsung - 150,8 млн євро, Toshiba - 28 млн євро, а Technicolor - 38,6 млн євро. Причому ЄК скоротила штрафи всім перерахованим компаніям за співпрацю зі слідством.

За даними слідства, протягом 10 років компанії використовували механізми підриву вільної конкуренції, такі як цінову змову, розділ ринків і розподіл між собою клієнтів, обмін конфіденційною комерційною інформацією, а також маніпулювання обсягами поставок на ринок. Крім того, учасники змов стежили за дотримання таких монопольних практик, наприклад, спеціально відвідуючи свої заводи, щоб переконатися, що виготовляються суворо обмежені обсяги продукції.

Читайте також: Єврокомісія оштрафувала за цінову змову 13 грузоперевозочных компаній на 169 млн євро