ua en ru

Єврокомісія оштрафувала шведську компанію на 800 млн євро

Єврокомісія оштрафувала шведську компанію на 800 млн євро Фото: Scania (scania.com)

Шведський автовиробник протягом 14 років брав участь у картельній змові

Європейська комісія оштрафувала шведського автовиробника Scania на 800 млн євро за порушення антимонопольних правил Європейського союзу (ЄС). Про це повідомляє прес-служба Єврокомісії.

"Єврокомісія встановила, що Scania порушила антимонопольні правила ЄС. Компанія була в картельній змові з п'ятьма іншими виробниками вантажівок протягом 14 років", - йдеться в повідомленні.

Згідно з інформацією прес-служби, змова стосувався цін на вантажні автомобілі. Крім того, Scania погоджувала час впровадження нових екологічних технологій, оплата розробки яких була покладена на покупців. Комісія наклала на Scania штраф у розмірі 880 523 000 євро.

Так, в липні 2016 року Єврокомісія прийняла рішення про рішення щодо картелю вантажівок MAN, DAF, Daimler, Iveco і Volvo / Renault. Scania вирішила не йти на угоду з комісією, на відміну від решти 5 учасників картелю. Розслідування Єврокомісії проти автовиробника було проведено за стандартною картельною процедурою.

"Картель вплинув на значну кількість автоперевезень в Європі, оскільки Scania і інші компанії в ньому виробляють 9 з 10 середніх і важких вантажівок, які продаються в Європі. Ці вантажі становлять близько 3/4 внутрішнього товарного транспорту в Європі і грають життєво важливу роль в європейській економіці", -заявила єврокомісар з питань конкуренції Маргрете Вестагер.

Проте, Єврокомісія не змогла знайти доказів штучного заниження компаніями показників токсичності вихлопних газів вантажівок.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Шотландія має намір заборонити бензинові і дизельні автомобілі до 2032 року.