ua en ru

Єврокомісія схвалить вступ Латвії до єврозони з початку 2014 р., - неофіційні дані

За неофіційними даними, Єврокомісія завтра, 5 червня, схвалить вступ Латвії до єврозони. Латвія стане 18-м членом єврозони вже на початку 2014 р., передає Reuters з посиланням на представників Євросоюзу. Незабаром буде опублікована доповідь про те, наскільки Латвія відповідає критеріям, які висуваються перед країнами-претендентами на входження в єврозону. Серед вимог називаються низький рівень інфляції та довгострокові процентні ставки, стабільний курс національної валюти, а також низький рівень держборгу і дефіциту бюджету.

Як очікується, Єврокомісія повідомить, що Латвія, яка застосувала одну і найжорсткіших програм економії, після того як у результаті кризи 2008-2009 рр.. її ВВП скоротився на 20%, відповідає всім вимогам, що дозволяють їй стати членом єврозони.

Щоб перейти на єдину європейську валюту, Латвія в 2012 р. скоротила дефіцит бюджету до рівня 1,2%, що нижче "стелі" Євросоюзу в 3% від ВВП. Держборг країни знаходиться на рівні близько 41% від ВВП, при тому що встановлений "стелю" ЄС становить 60% від ВВП.

Європейський центробанк (ЄЦБ) також опублікує своє повідомлення щодо можливості приєднання Латвії до зони євро. Однак право давати законодавчі рекомендації з даного питання закріплено за Єврокомісією. Членство Латвії має отримати схвалення лідерів ЄС на саміті, який відбудеться в червні 2013 р. Також ще належить консультація Європарламенту, після чого міністри фінансів ЄС у липні формально візьмуть Латвію в єврозону.

Вищі посадові особи сподіваються, що приєднання Латвії стане для інвесторів знаком того, що, незважаючи на три роки боргової кризи, єврозона демонструє тенденції до зростання, а не розпаду.

Економічне зростання Латвії в ЄС виявився самим інтенсивним, склавши 5,1% в річному численні і 1,3% в місячному в останній чверті 2012, однак, країна продовжує залишатися однією з найбідніших в ЄС разом з Болгарією і Румунією.

Ще одним претендентом на входження до ЄС в 2015 р. залишається найближчий сусід Латвії - Литва. Третя країна Балтії - Естонія - увійшла до складу єврозони в 2011 р.