ua en ru

Єврокомісія обіцяє пильно стежити за проектами "Газпрому"

Єврокомісія обіцяє пильно стежити за проектами "Газпрому" Фото: глава "Газпрому" Олексій Міллер

ЄК буде стежити за дотриманням законодавства ЄС при будівництві нових законопроектів

Диверсифікація поставок енергоносіїв в Європу залишається ключовим пріоритетом для влади Євросоюзу і саме з цих позицій вони будуть оцінювати заявлені "Газпромом" плани з будівництва нових газопроводів, випливає з заяви Єврокомісії, яка опублікована на порталі Euractiv.com.

"Європейська комісія нагадує, що нові трубопроводи повинні бути побудовані у повній відповідності з законодавством ЄС і буде пильно стежити за суворим дотриманням законів ЄС особливо в галузі енергетики, внутрішнього ринку і конкуренції", - йдеться в заяві.

У документі також наголошується, що існуючі нині потужності транзитних газопроводів, якими російський газ поставляється в Європу, використовуються лише на 57%. А це означає, що вони перекривають потенційну потребу Європи в російському газі. При цьому в ЄК особливо підкреслюють, що вільні транзитні потужності проходять через територію України, яку влада ЄС вважають надійним партнером у справі транзиту газу і мають намір активно підтримувати збереження статус-кво.

"ЄС вважає, що це в інтересах усіх боків, щоб Україна залишалася важливою країною-транзитером", - наголошується в повідомленні ЄК.

Нагадаємо, напередодні "Газпром", який раніше заявив про намір припинити після 2019 року прокачування газу в Європу по газопроводах України, оголосив про намір прокласти спільно з компаніями e.on, Shell і OMV дві нові нитки, що йде по дну Балтійського моря газогону. Завдяки їм, обсяг поставляється в Німеччину через Балтику газу можна було б збільшити на 55 млрд кубометрів газу в рік. Фактично йдеться про будівництво "другого "Північного потоку".