ua en ru

Єврокомісія не впевнена у правильності вибору часу для пониження рейтингу Італії

Європейська комісія (ЄК) сумнівається в правильності вибору часу для пониження рейтингу Італії, повідомив сьогодні на брифінгу в Брюсселі прес-секретар ЄК Саймон О'Коннор. За його словами, експерти міжнародного рейтингового агентства проявили недалекоглядність, повідомивши про зниження рейтингу країни напередодні італійського боргового аукціону і спроб Рима залучити кошти на фінансовому ринку, передає Reuters.

"Я вважаю, є всі підстави задаватися питанням про те, наскільки вдалий час було вибрано для даних дій", - сказав О'Коннор.

Міжнародне рейтингове агентство Moody's Investors Service сьогодні знизило довгостроковий кредитний рейтинг Італії на два ступені - з А3 до Ваа2. При цьому рейтинг країни опинився лише на 2 сходинки вище рейтингу "сміттєвої категорії". Агентство повідомило про можливі подальші понижувальні дії щодо рейтингів Італії, пославшись на ті труднощі, які очікують країну на шляху боротьби з борговою кризою. Обгрунтовуючи своє рішення, Moody's також вказало на ризик подальшого зростання прибутковості за італійськими держоблігацій і втрати доступу на фінансовий ринок.

Тим часом італійське казначейство сьогодні провело аукціон з розміщення 3-річних держпаперів загальним обсягом 3,5 млрд євро. Прибутковість по паперах знизилася до 4,65% з 5,30% на аналогічному аукціоні в червні 2012 р., незважаючи на те, що аукціону передувало зниження кредитного рейтингу Італії.

На попередньому аукціоні прибутковість була зафіксована на рекордно високому рівні, оскільки в червні ц.р. інвестори були вкрай стурбовані результатами виборів в Греції і кризою банківського сектора в Іспанії.