ua en ru

Єврокомісія назвала низку вимог до України щодо візової лібералізації

Єврокомісія назвала низку вимог до України щодо візової лібералізації Фото: зал засідань Єврокомісії (flickr.com/photosmartinschulz)

В Єврокомісії відзначають прогрес у здійсненні антикорупційної реформи

Європейська комісія назвала вимоги до України щодо реалізації реформ у рамках візової лібералізації. Про це йдеться у першому звіті Єврокомісії в рамках нового механізму призупинення безвізових режимів.

"З огляду на нещодавні події, необхідно вжити негайних дій для забезпечення повної реалізації та стабільності минулих реформ, зокрема щодо контрольного показника боротьби з корупцією", - йдеться в звіті.

Мова йде про наступні вимоги:

  • підвищити співпрацю з відповідними агентствами ЄС для запобігання ризикам, пов'язаним з нелегальною міграцією;
  • активізувати цілеспрямовані інформаційні кампанії, що роз'яснюють права та зобов'язання, пов'язані з безвізовими поїздками;
  • забезпечити незалежність, дієвість та сталість антикорупційної інституційної структури, зокрема шляхом створення незалежного та спеціалізованого вищого антикорупційного суду відповідно до висновку Венеціанської комісії та українського законодавства;
  • відновити в терміновому порядку довіру до НАЗК та створити ефективну систему верифікації декларацій про доходи;
  • скасувати поправки, що розширюють сферу зобов'язань щодо декларування декларантами громадянського суспільства;
  • зміцнити зусилля по боротьбі з організованою злочинністю, у тому числі шляхом виділення достатніх ресурсів Національній поліції, введення чіткого розмежування компетенцій та покращення співпраці між правоохоронними органами.

В Єврокомісії зазначають, що був досягнутий прогрес у здійсненні антикорупційної реформи, зокрема щодо ефективного функціонування новоствореного Національного антикорупційного бюро (НАБУ) та спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), однак стабільність реформ залишається проблемою.

Нагадуємо, 11 грудня в Державній прикордонній службі України повідомили про те, що безвізовим режимом з ЄС за півроку скористалися 355 тис. українців.