ua en ru

Єврокомісія може дозволити українським вченим вільно переміщатися по Європі

Єврокомісія в рамках програми ЄС передбачає зняти бар'єри для вільного переміщення науковців і дослідників по Європі.

Єврокомісія в рамках програми ЄС з досліджень та інновацій "Горизонт 2020" передбачає зняти бар'єри для вільного переміщення науковців і дослідників по Європі. Про це сьогодні під час презентації програми в Києві повідомив офіцер з міжнародного співробітництва Директорату з досліджень та інновацій Європейської Комісії Тьєррі Девар, передає кореспондент РБК-Україна.

"Україна була визначена як ключова країна в програмі "Горизонт-2020". ... Вона передбачає створення вільного ринку праці, загального простору знань та інновацій для вільного переміщення дослідників і науковців в Європі. Ми не хочемо, щоб вона обмежувалася країнами Європейського Союзу, ми хочемо залучати сусідні країни", - сказав Девар.

Зокрема, Девар зазначив, що це сприятиме створенню нових робочих місць.

У свою чергу голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко зазначив, що Україна увійшла в перелік 11 країн для партнерства, які не входять в ЄС.

"Ми розраховуємо, що десятки і сотні наукових організацій і наші вчені активно приймати участь у цій програмі. Ми бачимо, що не дивлячись на те, що зараз час призупинення підписані угоди про асоціацію та ЗВТ з Євросоюзом, в той же час ми активно рухаємося в секторальному співробітництві науково-технічному. Про це свідчить і те, що перша презентація програми відбулася саме в Україні і Києві", - додав він.

За словами Семиноженка, участь України у цій рамковій програмі допоможе модернізувати економіку і принесе структурні зміни.

"При чому третина цієї програми присвячена прикладних розробок щодо зміни клімату. Дуже великий сектор - близько 20% - це сектор інформаційно-комунікаційних технологій, раніше такого не було. І обрані ті пріоритети, які повністю співпадають з тими, що поставлені в Україні", - уклав він.