ua en ru

Єврокомісія хоче встановити ввізні мита на американські товари об'ємом 12 млрд дол

Єврокомісія звернулася до ВТО з проханням дозволити їй встановити ввізні мита на американські товари об'ємом 12 млрд дол. у відповідь на те, що Вашингтон субсідував авіабудівника Boeing.

У березні цього року СОТ визнала незаконним отримання Boeing субсидій і податкових послаблень від США в обсязі 5,3 млрд дол. - держдотації Boeing призвели до того, що Airbus продав на 118 літаків менше, ніж міг би. У результаті компанія повинна була переглянути систему дотацій. Вашингтон скасував кілька замовлень, які Boeing отримав від Міністерства оборони і NASA. Крім того, американська компанія позбулася низки податкових пільг і програм фінансування. Проте європейські чиновники порахували це напівзаходами і попросили покрити втрати компанії самостійно, піднявши податки на імпорт із США (Брюссель не уточнював, які конкретні товари хоче обкласти підвищеними ставками).

Формально Європейський запит буде представлений на розгляд комісії СОТ 23 жовтня. Якщо вона прийде до висновку, що США недостатньо активно знижують обсяги держдопомоги, то постраждалій стороні можуть дозволити ввести торговельні санкції, проте розгляд спору може затягтися на кілька років.

У квітні Вашингтон направив аналогічний запит до СОТ, попросивши дозволу на збільшення мит з 7 до 10 млрд дол. Раніше СОТ визнала незаконними субсидії Airbus на 18 млрд дол., які допомогли зменшити продажі Boeing на 342 літака. Організація тоді закликала обидві сторони переглянути обсяги підтримки, а компанії - завершити правовий спір, який триває вже вісім років.

Читайте також: В Україні з 1 грудня будуть введені мита на імпортне паливо