ua en ru

Єврокомісар розкритикував невиконання Україною обіцянок щодо декларацій активістів

Єврокомісар розкритикував невиконання Україною обіцянок щодо декларацій активістів Фото: Йоханнес Хан (flickr.com)

Заява комісара з питань європейської політики сусідства Йоханнеса Гана опубліковано на сайті комісії

Комісар з питань європейської політики сусідства Йоханнес Ган різко висловився про невиконання Україною зобов'язань, взятих у рамках Угоди про асоціацію з ЄС. Відповідну заяву Гана опубліковано на сайті Єврокомісії.

У своїй заяві Ган висловив невдоволення тим, що, незважаючи на свої обіцянки, Київ досі не скасував декларацію доходів для громадських активістів.

"1 квітня закінчується термін подання декларацій про активи для активістів громадянського суспільства. Українська влада не виправдали своїх зобов'язань. Неможливість скасувати продовження цього зобов'язання від державних посадових осіб також цивільним активістам суперечить європейським прагненням України", - заявив Ган.

Він також підкреслив, що така позиція "суперечить настійними рекомендаціями міжнародних партнерів України, у тому числі ЄС (також у контексті продовження моніторингу виконання Україною зобов'язань в рамках процесу лібералізації візового режиму), Венеціанської комісії і ОБСЄ і ЄСПЛ.

"Громадянське суспільство робить важливу і мужню роботу і повинно бути в змозі грати свою належну роль без невиправданих перешкод і втручання", - зазначив єврокомісар.

Ган також пояснив, що на думку ЄС і його власним, процедура декларування активів спрямована, насамперед, на чиновників і представників влади і її мета уникнути незаконного збагачення зазначених осіб за допомогою корупційних дій та зловживання своїм службовим становищем. Таким чином, обов'язкове декларування доходів не може стосуватися громадьских активістів, які борються з корупцією.

Трохи пізніше, Єврокомісія розіслала оновлене заяву Хана, в якому єврокомісар зазначив також прогрес, досягнутий Україною в останні роки, а також запевнив у тому, ЄС готовий і надалі надавати підтримку та експертну допомогу країні на шляху до євроінтеграції.

Нагадаємо, депутати Верховної ради (ВР) не змогли в четвер, 22 березня, проголосувати за включення до порядку денного двох законопроектів про відстрочку електронного декларування для членів громадських організацій.

Євросоюз неодноразово висловлював невдоволення з цього приводу.