ua en ru

Єврокомісія рекомендує пом'якшити візові вимоги до іноземних громадян, які не можуть вчасно залишити територію ЄС.

Міністерство закордонних справ України повідомляє про прийняте Європейською комісією рішення рекомендувати державам-членам ЄС пом'якшити візові вимоги до іноземних громадян, які не можуть здійснити заплановану поїздку транзитом або вчасно залишити територію Євросоюзу у зв'язку з виверженням вулкану в Ісландії. Про це повідомляє прес-служба МЗС.

Відповідно до згаданої рекомендації, власникам короткострокових шенгенських віз із терміном дії до 15 квітня ц.р., надається можливість перебувати на території Шенгенського простору до відновлення авіаційного сполучення без потреби продовжувати візу. Паспорт таких громадян має проштамповуватися при виїзді, при цьому громадяни не мають розглядатися як такі, що порушили термін перебування.

Крім того, Єврокомісія рекомендує оформлення віз на зовнішніх кордонах ЄС, відповідно до ст.35 Візового кодексу та на підставі роз'яснення щодо обробки візових анкет та змін виданих віз, особам, які не мали наміру перетинати територію країн-членів ЄС, але були вимушені це зробити, а саме: особам, які не можуть повернутися до країни проживання літаком і бажають скористатися для цього наземним транспортом; особам, які планували здійснити транзитну подорож через транзитні зони аеропортів Шенгенського простору, але змушені залишити аеропорт та шукати собі житло на період до відкриття повітряного простору.

Оскільки громадяни третіх країн не мали жодного наміру в'їжджати на територію країн-членів, але були змушені це зробити через "форс-мажорні" обставини, комісія рекомендує відійти від окремих положень шенгенського законодавства (зокрема, скасувати плату за візу та не наполягати на тому, щоб заявник мав медичну страховку).

Враховуючи, що таке рішення Європейської комісії має рекомендаційний характер і кожна країна шенгенського простору має право розглянути рекомендації та прийняти відповідне рішення самостійно, закордонним дипломатичним установам України доручено терміново провести необхідну роботу з метою забезпечення позитивного вирішення цього питання в інтересах українських громадян.