ua en ru

Євроінтеграція України прямо загрожує планам РФ щодо контролю над країнами колишнього СРСР, - експерт

Підписання угоди про асоціацію на Вільнюському саміті означатиме волю українців щодо виходу зі сфери впливу Кремля і розрив із тоталітарною традицією СРСР. Про це заявив координатор робочої групи Національного круглого столу Сергій Бондарчук у статті "Перетягування канату між Сходом і Заходом", опублікованій у газеті The Washington Times 13 вересня 2013 р. На його думку, українська євроінтеграція є прямою загрозою для планів Кремля.

"Росія продовжує діяти агресивно. Російська опозиція переслідується, території Південної Осетії і Абхазії знаходяться під окупацією російських військ; Росія продовжує діяти як глобальний провокатор, постачаючи складні системи зброї в Сирію та Іран; Путін продовжує утверджуватися в регіоні, намагаючись відновити контроль над територією колишнього СРСР", - стверджує Бондарчук у статті.

Тому, вважає він, Захід потребує сильної, демократичної, європейської України. Проте західні політики не завжди розуміють важливість України.

"Геополітична реальність така: лідерами на пострадянському просторі можуть бути тільки дві країни - Україна та Росія. Економічні, інформаційні та сімейні контакти між Росією та Україною можуть стати головними каналами демократизації Росії. Успішна Україна стане магнітом для всіх пострадянських країн, що хочуть змін", - заявив Бондарчук.

Він також висловив впевненість, що команда сфокусованих прагматичних європейських політиків прийде до влади у Києві. "Тоді Захід зрозуміє, що дійсно вільна і незалежна Україна стане основою стабільності на пострадянському просторі", - вважає політик.

Бондарчук закликав США до підписання з Україною нового стратегічного акту про партнерство у галузі оборони та безпеки, економіки та енергетики. На противагу європейським елітам, вважає політик, американські еліти є незалежними від російського впливу, і тому набагато більш здатні до незалежного погляду на стосунки України та Росії.