ua en ru

Євроінтеграційний законопроект про проведення виборів направлений на підпис Януковичу

Закон № 3396 "Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів" направлений на підпис Президенту України Віктору Януковичу. Про це йдеться на сайті Верховної Ради України.

Нагадаємо, народні депутати України підтримали даний проект закону у другому читанні і в цілому 21 листопада 2013 р. За відповідне рішення проголосували 365 депутатів.

Законопроект, розроблений народними депутатами від Партії регіонів Олександром Єфремовим та Володимиром Олійником, підготовлено з урахуванням висновків та рекомендацій місії зі спостереження за виборами народних депутатів України 28 жовтня 2012 р. ОБСЄ/БДІПЛ та інших місій офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій.

Як повідомив РБК-Україна народний депутат з фракції "Батьківщина", колишній член ЦВК Руслан Князевич, з нового проекту закону про вибори з тим самим реєстраційним номером зникла ціла низка позитивних норм.


"У мене питання: чому цілу низку норм, які були позитивними у законопроекті Єфремова і Олійника, зараз забираєте? Ну, наприклад, чому ви відходите від тієї тези, що нашими європейськими партнерами ставиться, і ми на ньому наполягаємо - про необхідність проведення жеребкування по кожній ОВК? Там було (у початковому варіанті зареєстрованого законопроекту), а зараз вже немає. Чому ми відходимо взагалі від ідеї, що всі рішення виборчих комісій - окружної та Центральної повинні публікуватися на сайті ЦВК, як наполягає Європа, а зараз це прибирається?... Також я не розумію, чому з'явилася така річ, як кількість невикористаних бюлетенів на окружних виборчих комісіях. Які невикористані бюлетені на ОВК? Їх у пачках отримують і в пачках передають. Виходить, що якусь частину вони повинні залишати, а потім дивитися, де бракує? Як на мене, величезна кількість норм, які були позитивними у попередньому законопроекті чомусь прибираються", - заявив Князевич.

У той же час, як заявив РБК-Україна один із авторів цього законопроекту, народний депутат від Партії регіонів Дмитро Шпенов, в результаті обговорення даного законопроекту на засіданні парламентського комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, було прийнято рішення про те, що деякі норми раніше поданого законопроекту народних депутатів Єфремова та Олійника дуже важкі для імплементації у чинне законодавство.

"Це безпосередньо окружні комісії, які реєструють кандидатів у народні депутати, це норми, де передбачалося, щоб допустити до реєстрації та участі у виборах, осіб, які мають судимість за умисні злочини", - зазначив Шпенов.

За його словами проект закону в новому вигляді передбачає, серед іншого, що реєстрація кандидатів-мажоритарників здійснює виключно ЦВК, ЦВК затверджує форму, колір і зміст виборчих бюлетенів зокрема і для одномандатних округів, а у попередній версії законопроекту була пропозиція про те, що бюлетень кожної окружної комісії може бути під різним кольором та різним змістом.

Також забороняється змінювати межі виборчих округів протягом виборчого процесу, що було на попередніх виборах.

"ЦВК не пізніше, ніж за 175 днів з дня голосування оприлюднює на своєму офіційному сайті перелік одномандатних округів із зазначенням їх номерів, а також адрес приміщень відповідних виборчих комісій, але не пізніше, ніж на другий день після початку виборчого процесу публікує зазначені відомості в загальнодержавних, регіональних і приватних ЗМІ. Процедура визнання голосування на виборчих дільницях "недійсним" залишається в чинній редакції, про яку партії, в тому числі і опозиційні, говорять, що вона універсальна і демократична", - пояснив Шпенов.

Крім того, за його словами, пропонується зобов'язати оприлюднювати інформацію про вартість рекламних площ і місць їх розташування в установленому ЦВК порядку для прозорості проведення у виборчих комісіях, унормовано порядок нагляду за дотриманням ЗМІ вимог виборчого законодавства, ст. 74. А також пропонується закріпити за ЦВК повноваження реєстрацію довірених осіб кандидатів, оскільки окружні комісії формуються набагато пізніше, ніж реєстрація кандидатів.

"Зміни будуть сприяти реалізації кандидатами в депутати їх прав, - заявив Шпенов. - Я вважаю, що це - технічні норми і навпаки тільки вдосконалюють той законопроект, який буде поданий з європейськими рекомендаціями".

У свою чергу Князевич заявив, що "повернення норми, за якою реєстрація кандидатів у депутати проводиться ЦВК, - правильне".

Також позитивно, що вилучена норма про можливість визнання "недійсними" голосування на дільницях в судовому порядку, це позитивно, але негатив у тому, що ніяк не врегульовано діючий порядок визнання не дійсним", тобто залишилося. А найбільша кількість проблем, про що говорять наші європейські партнери були в комісіях, які зловживали своїм правом, не дільничні комісії, а... ОВК", - зазначив Князевич.