ua en ru

Єврочиновники розходяться в оцінках ситуації з борговою кризою в Греції

Європейські чиновники розділилися в думках щодо часткового вирішення боргової проблеми в Греції. Проте позитивний настрій від хороших новин, які стали відомі напередодні, поділяє більшість представників країн єврозони.

Угода про реструктуризацію грецького боргу є успіхом і відкриває дорогу виділенню Греції другої програми фінансової допомоги, заявив глава центробанку Австрії, представник Європейського центрального банку (ЄЦБ) Евальд Новотни.

"У цьому питанні вдалося досягти успіхів: грецький держборг буде скорочений, хоча, звичайно, ще належить вирішити чимало проблем, у зв'язку з чим буде активований другий пакет фінансової допомоги на 130 млрд євро", - зазначив Новотни.

Оптимізм з приводу часткового вирішення питання висловив також Президент Франції Ніколя Саркозі, відзначивши, що після обміну грецьких держоблігацій з борговою кризою в країні буде покінчено. "Я щасливий, що рішення грецької кризи, нарешті, знайдено. Сьогодні ця проблема була вирішена, і ми можемо перевернути одну зі сторінок фінансової кризи", - заявив Саркозі.

Позитивно оцінила реструктуризацію грецьких боргів і глава Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард. За її словами, МВФ вітає рішення приватного сектора взяти участь у програмі обміну грецьких держоблігацій. "Цей крок є вкрай важливою подією, він дозволить знизити потребу Греції в середньостроковому фінансуванні і сприятиме стабілізації ситуації з держборгом", - сказала Лагард. Також, за підсумками консультацій з членами Виконавчої ради МВФ Лагард рекомендувала виділити Греції кредит в 28 млрд євро строком на 4 роки.

Тим часом міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле закликає тверезо оцінювати ситуацію в Греції і не впадати в ейфорію. "Буде помилкою сказати, що криза розв'язана. Греки отримали шанс і зобов'язані ним скористатися", - сказав Шойбле. Незважаючи на це, він висловив сподівання, що заходи, прийняті грецькою владою, незабаром почнуть стабілізувати важку ситуацію.

Не впевнений в успіху програми обміну держоблігацій міністр фінансів Нідерландів Ян Кеес де Ягер. "Ризики збою програми допомоги Греції високі: можлива низка банкрутств банків периферійних держав єврозони, яка буде мати навіть більш руйнівні наслідки, ніж крах Lehman Brothers", - застеріг глава голландського Мінфіну.