ua en ru

Євро росте на тлі переговорів Євросоюзу та США про створення TTIP

Євро торгувався на рівні 1,34 дол. у вівторок, 12 листопада, на 06:30 за київським часом. Підйом курсу єдиної валюти стався напередодні, після того, як стартував другий раунд переговорів Євросоюзу та США про створення так званого Трансатлантичного торговельного та інвестиційного партнерства (TTIP). Як повідомляється в матеріалах Єврокомісії, очікується, що переговори торкнуться таких галузей економіки, як енергетика, сировина і сфера послуг, а також питання регулювання. Підсумки переговорів будуть представлені в ході прес-конференції 15 листопада.

Підписання угоди про створення TTIP не тільки зміцнить торговельні зв'язки партнерів, але і створить сприятливі умови для економічного зростання обох економік, при цьому TTIP додатково створить близько 750 тис. робочих місць в США.

"Якщо ви зазирнете в майбутнє, то побачите, що через 20 років США і Європа будуть представляти лише малу частину глобальної економіки. Ми повинні розробити стратегію, щоб залишитися конкурентоспроможними", - заявив директор Атлантичної ради з трансатлантичним відносинам і освітнім програмам Френсіс Бурвелл.

Він додав, що, крім стимуляції американської та європейської економік, TTIP створить здорову атмосферу і систему правил, які стануть стандартом не тільки для Америки і Європи, але і для Китаю та інших країн, економічних держав.

За оцінками Єврокомісії, угода дозволить додатково залучити в європейську економіку до 119 млрд євро вливань щорічно і призведе до створення сотень тисяч нових робочих місць в 28 країнах Європейського союзу.

"Трансатлантичне партнерство може стати найдешевшим набором стимулюючих заходів, який тільки можна собі уявити", - зазначив у звіті голова генерального директорату Єврокомісії з торгівлі.

Система економічних відносин США і Євросоюзу вже зараз охоплює половину загальносвітового ВВП. Європейсько-американський обіг торгівлі товарами і послугами досягає майже 1 трлн дол. В матеріалах Єврокомісії йдеться, що сторони будуть намагатися "підійти якомога ближче до скасування всіх мит у рамках трансатлантичної торгівлі промисловими та сільськогосподарськими товарами, крім найбільш чутливі галузі". Також угода буде спрямоване на зрівняння доступу американських і європейських компаній до секторів держзакупівель. Нарешті, однією з ключових задач США і ЄС вважають уніфікацію стандартів і технічних регламентів. В даний час саме невідповідності в цих сферах (як, наприклад, різні вимоги до безпеки і екологічності автомобілів) являють собою найбільш значну перешкоду для вільної торгівлі ЄС і США, що відноситься до так званих нетарифних бар'єрів.

Таким чином, Європа і США націлилися на створення економічної коаліції, об'єднуючись проти Азії, що набирає сили. Як не дивно, вигідним цей союз буде для всіх країн-учасниць. Об'єднання таких високотехнологічних економік, як європейська і американська, зможе дати гідну відповідь азіатському наступу. Євро на початок дискусії про економічну коаліцію відреагував зростанням. А між тим для валютного ринку переговори Євросоюзу і США дають привід подумати про нову єдину валюту - амеро.